„Ал Джазира“ със скандален филм за българските турци

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Какво обяснява за документалния Bulgaria, My Land (България, моя страна) режисьорката Йелда Янат

„Оръжията прогърмяха във Видин, джамията беше унищожена по време на сутрешната молитва, църквата беше построена по време на следобедната молитва. Неверниците се заселиха в църквата. Всяка сутрин невинни младенци бяха завеждани в църквата и ги караха да почитат Бога. О, султане мой, спаси ни от непознатия. Знай това, няма друга религия освен исляма…“

С тази песен започва документалният филм на Йелда Янат Багджи Bulgaria, My Land, излъчен по телевизия „Ал Джазира“ на 16 декември.

Оттогава насам 45-минутната лента провокира множество дискусии в българския интернет. Мнозина се възмутиха от твърденията, изказани там, а сгрешените и изопачените исторически факти бяха разнищени в предаването за тв гафове „Господари на ефира“.

В сайта на телевизия „Ал Джазира“ самата режисьорка обяснява, че искала да направи документален филм по случай 100-годишнината от Балканската война, но по време на проучванията си осъзнала „колко малко знаем какво всъщност се е случило в България тогава“, за „болката и страданията на българските турци“.

Така преди три години, през ноември 2012, тя пропътува 12 хил. км из България и разговаряла с над 100 турски семейства, „пострадали от политиката спрямо българските турци“. В продължение на три седмици интервюирала също политици и историци. 

Шокирах се, когато разбрах, че през 2012 г. те продължават да се борят за своите права и свободи, обяснява Йелда Янат. Другото, което я изненадало, била реакцията на хората, когато научавали, че е от Турция.

„Възрастни хора се разплакаха в минутата, когато чуха думата „Турция“, а реакцията най-често беше да ме прегърнат и да се провикнат „Добре дошла!“. Беше невероятно. Снимам отдавна документални филми и съм била в много държави, но тук беше най-емоционалното ми преживяване. Като журналист се запитах защо се държат така. Бях сигурна, че зад това се криеше някаква много дълбока болка…“

След като научила подробности за възродителния процес, тя се върнала в Турция и започнала да пише сценария, като междувременно се опитвала да си уреди интервюта с историците Джъстин Маккарти и Кемал Карпат, които идвали от САЩ за конференция…

През декември 2012 се върнали в България да довършат снимките и останали тук близо месец, като едва сдържали сълзите си по време на интервютата.

„Мисля, че това е една от най-искрените, емоционални и тъжни истории, които съм документирала. Най-важното е, че е останала скрита, а е била толкова близо до нас“, заключава тя с гордост.

В анонса си самата телевизия цитира коментара на Маккарти, че случилото се на балканските турци е сред най-лошите неща, които могат да случат на човешки същества…