България сред държавите в Европа с най-чести промени на законите

10
Добави коментар
borsi
borsi

Според бизнеса, това е главната причина да няма сериозни инвестиции в България през последните години Еуфорията от постоянното законотворчество е само сред политици, чиновници и медии  

Парите и бизнесът бягат от страната, в която всяко решение е предпоследно, а главните герои са не населението и бизнеса, а администратори и политици. Единствения бизнес където държавата все още не се меси брутално е IT бизнеса и то не защото не иска да пречи, да краде или да човърка и там за да симулира дейност и някой да вземе бонуси за написване на нов закон, а защото тези които пишат законите са прекалено тъпи за да схванат що за чудо е това IT бизнес.

Близо 400 предложения за изменения на закони и нормативни актове са разгледали депутатите през 2015 година, което създава огромна несигурност за бизнеса. Още толкова са на старт-линия за разглеждане и приемане. Георги Борисов и Венелин Георгиев от Tumico обсъждат пред World Finance законодателните и регулаторни предизвикателства, пред които са изправени застрахователните компании в България

Парламентът е променял средно по 3.5 закона на ден. Средно по 8 пъти годишно е променян Кодексът за социално осигуряване, което прави 80 пъти за последните 10 години. По същия начин здравното осигуряване е променено над 50 пъти за 10 години, което прави по 5 промени на закона годишно. Заведенията са сред потърпевшите, защото 3 пъти се сменя режима на тютюнопушене и промяна на категоризацията на заведенията. Сега се очаква какво ще стане със закона за “вредните храни“, който също ще бръкне в джоба на потребителите и бизнеса, за да може министърът на здравеопазването Москов да се вози на още една държавна кола за 300 000 лв. с която да смае секретарки и прималели от вълнение журналистки. Само включването на списък с алергени в менютата (пълна безсмислица) е довело до хиляди левове инвестиции за нови менюта и рецепти. 

Счетоводителите предлагат да се въведе принцип законите да се сменят веднъж, в края на годината, но това едва ли ще мине, защото ще покаже безсмислието на администрацията и на политиците, които реално нямат други занимания, освен да бият с бухалка всичко което още мърда и да крадат. В отчаянието си оцелелия бизнес в страната поиска преди малко повече от месец законодателен борд, в отчаян опит да спре бюрокрацията която убива държавата.