Хирургия

1
Добави коментар
georgi1337
georgi1337

За вашето здраве се грижи специалист орален хирург.Тук може да потърсете помощ и консултация относно различни лезии (язвички, рани, афти), абсцеси, кисти и др. образувания в устната кухина.Под локална анестезия (упойка) се екстрахират различни зъби – пародонтално компрометирани, дълбоко фрактурирани зъби, корени, ретинирани и полуретинирани мъдреци.Извършват се манипулации, свързани с пародонталната хирургия, дентална имплантология (графтинг, синус лифтинг).
Нещо повече относно ваденето на мъдреците !
Мъдреците обикновено пробиват през лигавицата между 17 и 24 годишна възраст. Те са последните кътни зъби, пробиващи в най-задната част на зъбната дъга. Някои хора може въобще да нямат зародиши на такива, но други могат да имат четири – по един във всеки ъгъл на устната кухина. Ако нямат достатъчно място, за да пробият нормално, те могат да причинят болка, подуване или инфекция.

Подготовка на пациента за оперативната манипулация
Вашият хирург или зъболекар ще Ви обясни какво да направите преди и след манипулацията. Като например ако пушите ще бъдете помолени да прекъснете за минимум 48 часа,тъй като никотина значително повишава риска от инфектиране на раната, както и забавяне на нейното зарастване. Също така ще бъдете помолени да сте хапнали преди манипулацията.Тази операция се извършва в рамките на едно посещение с локална анестезия. Тя напълно ще блокира вашите усещанията за болка на лигавицата и челюстта. Ако се притеснявате или сте напрегнати, то може да изпиете някакво (предписано от Вашия зъболекар) седативно лекарство, за да се отпуснете.Вие ще бъдете помолени да попълнете документ „информационно съгласие“, в което ще трябва да дадете показания за налични придружаващи заболявания, ще бъдете запознати с възможни усложнения и ползи от извършването на операцията, както и изрично Ваше съгласие за провеждане на такава.

Какво следва след манипулацията ?
Ще трябва да останете в покой докато не премине действието на анестетика или седативното средство. След локалната упойка това може да отнеме до няколко часа. Докато се възвърнат възприятията във Вашата уста, избягвайте да се храните, за да не си нараните меките тъкани (устни,бузи,език). Можете да си тръгнете в момент, в който се почуствате напълно готови за това. Ще Ви бъдат дадени някои инструкции относно грижата за постоперативната рана. Може да ви бъдат предписани аналгетици,антибиотици-ако е необходимо, както и антисептична вода за уста.Също така може да ви бъде даден час за контролен преглед в удобен за Вас ден.Възстановяване след екстракция на мъдрец
След операцията е възможно да имате затруднение при преглъщане и лек дискомфорт, което е напълно нормално за постоперативния период. Студени компреси могат да помогнат за спиране или намаляване на евентуален отток.Ако имате нужда може да приемете някои свободно продавани в аптеката обезболяващи – аналгин, парацетамол, ибупрофен, фламексин, солпадеин и др., както и изписани с рецепта аулин, нимезил и др. Задължително спазвайте указанията, посочени в инструкциите за употреба, ако няма такива се допитайте до вашия зъболекар или фармацевт.Седативното вещество може времено да намали координацията и работоспособността, както и да повлияе върху шофьорските Ви способности, поради това не шофирайте, не консумирайте алкохол, не работете с машини в рамките на 48 часа.Не жабурете с никакви разтвори до 24 часа след манипулацията. Това може да разруши кръвния съсирек, което ще наруши оздравителния процес. След хранене може да се изжабурете много внимателно със солен вода (половин чаена лъжичка сол разтворена в чаша вода).В началото може да напипвате малки и остри костни фрагменти с езика си. Това са ръбове на костната алвеола (място, където се е намирал зъба), които скоро ще изчезнат след като бъдат покрити от лигавицата. Трябва да си четкате зъбите както обикновено, като в първите 4 дни избягвайте докосването на раната.Хранене и пиене
Може да пиете хладки течности веднага, избягвайте прекалено топли и в никакъв случай горещи напитки. зчакайте да премине действието на упойката и тогава започне храненето. Започнете първоначално с меки храни и постепенно преминете към ежедневната Ви диета.Кървене
Ако мястото все още кърви или е прокървяло в последствие, то вземете парче чиста марличка или носна кърпичка и я поставете върху раната. Захапете я и стойте така поне 20 мин.Не изплаквайте устата с разтвори и не лягайте докато кървенето не спре.Голяма част от хората не са имали никакви проблеми със съсирването докато не им бъде изваден именно мъдрец. В такива случаи се обърнете до вашия стоматолог или личен лекар веднага ако проявите някои от посочените симптоми:

Кървенето не спира след поставянето на тампона с марля и продължава повече от 30 мин. след махането му.
Затруднение в дишането и преглъщането
Силна постоянна болка, която не преминава, въпреки приема на аналгетици
Висока температура
Оток, който не спада 3 дни след манипулацията

Какви са рисковете ?
Рискове като цяло от манипулацията не трябва да има. Може да има нежелани постоперативни усложнения като: лицеви деформации (оток), болка, скованост на челюстите (временно нарушено възприятие за допир, натиск), отпадналост, затруднено отваряне на устата, слабо кървене, продължаващо до две седмици. Първите три симптома са преходни и обикновено преминават след първите 3 дни.Усложнения
Те настъпват когато се появят проблеми по време и след манипулацията. Голяма част от хората не развиват такива. Възможните усложнения идват от неочаквана алергична реакция към анестетика или продължително следоперативно кървене.Конкретните усложнения могат да се случат изолирано или комплексно:

Инфекция
Инцидентно увреждане на съседни зъби или челюстен участък
Силна и постоянна болка в резултат на развит сух алвеолит – това се случва когато кръвният съсирек се разруши или въобще не бъде образуван такъв. Тогава раната остава отворена ,инфектира се от слюнчените бактерии и се забавя оздравителния процес. Тъй като нервите са прекалено близо до инфекцията, то те са и силно болезнени. Налага се да се направи ревизия на раната и да се започне антибиотична терапия.
Изтръпване /мравучкане/ на долната устна или език – случва се при засягане на долночелюстния нерв и вероятността да остане за постоянно така е минимална.
Затруднено отваряне на устата – в резултат на разкъсване на мускулните влакънца по време на упойката, се образуват малки съсиреци между тях. Те и самата травма на влакната, както и излива на кръв в рехавите меки тъкани, водят до затруднено отваряне, често придружено и с болка. Това отминава след около 7 дни. За по-бърза резорбция и възстановяване, Ви препоръчваме да правите “гимнастика „ на дъвкателните мускули (отваряне и затваряне на устата в продължение на 2-3 минути десетина пъти дневно).