Защо календарът на Путин се превърна в сензация

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Руснаците отдавна експлоатират култа към държавните си лидери, а и снимките на президента далеч не са най-необичайният календарен сюжет там

„Странен“, „необичаен“ – с такива определения западни медии отразиха появата на календар със снимки на руския президент Владимир Путин.

Сред 12-те фотоса, придружени с негови цитати, има и кадър, на който Путин гушка българското си овчарско куче, а текстът уверява, че стопанинът на Кремъл и най-добрият приятел на човека изпитват взаимни топли чувства. Това пък се оказа най-голямата новина за родните медии.

Питомецът на кадъра е подарен от Бойко Борисов преди пет години. Палето се казваше Йорго, но в Русия го прекръстиха на Бъфи след конкурс.

Издател на календара е руският таблоид „Звезды и советы“, откъдето твърдят, че са отпечатали 200 хил. екземпляра, информира Си Ен Ен и напомня, че рейтингът на държавния глава в Руската федерация се движи около 80%.

Виж още: Пет причини популярността на Путин да расте

На други от фотографиите, които ни показва репортаж на „Фокс нюз“, Путин лови риба гол до кръста, отива на църква, вдига тежести или позира в униформа на ВМС.

Култът към Путин не е от вчера – наскоро беше показана негова статуя от шоколад, появи се и парфюм, кръстен на него, а преди време, за 62-рия му рожден ден, беше подредена изложба, в която стопанинът на Кремъл беше показан като Херкулес, извършващ своите 12 подвига.

Видео: Култът към Путин мина всякакви граници

Календарът му обаче далеч не е най-странното или забележително постижение на този жанр в Русия. Репортаж на „Дойче веле“ разкрива, че там можете да се сдобиете и с други необичайни календари.

Сред примерите е ликът на Сталин. Култът към личността на диктатора, под чието управление загиват милиони съветски граждани, заточени в лагери, изживява своеобразен ренесанс – в цялата страна никнат негови музеи. „Дойче веле“ си обяснява това със 70-годишнината от края на Втората световна война, наричана Великата отечествена, и отбелязана на 9 май с грандиозен парад на Червения площад.

Видео: Полкът на безсмъртните

В цяла Москва е пълно със сувенири и с лика на настоящия държавен глава. На еднолистен календар с надпис „От Русия с любов“ той е изобразен заедно с външния си министър Сергей Лавров на фона на руини, наподобяващи US столицата Вашингтон.

Колкото до календарите, сред останалите сюжети, които се харчат в навечерието на Нова година – освен Путин и Сталин, – са „12 начина да привличаме парите в живота си“ и фотопроектът „Поп + Кот“ на издателство Правмир, в който свещеници позират за снимка със своите котки – най-популярният домашен любимец в Русия.