Лесно и бързо почистване на миялната машина

1
Добави коментар
Ivan_P_Petkov
Ivan_P_Petkov

Лесно и бързо почистване на миялната машина

0.00 / 5

5

0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Коледните празници отминаха, сега чакаме с нетърпение да изпратим старата 2015 година и да посрещнем новата 2016 година. След няколко дни изпълнени с положителни емоции, приятни моменти и отрупани маси, вашата миялна машина е работила на пълни обороти.С отминаването на годините, миялната машина става все по-верен и верен приятел на всяка една домакиня. Тя е незаменима помощница на всички нас и ни спестява едно от най-досадните задължения като миене на чинии.

6 стъпки за лесно и бързо почистване на миялната машина

Но с течение на времето миялните машини могат да съберат остатъци от храна, котлен камък, мазнина, както много други и различни неща. За да гарантирате блясъка и чистота на своите прибори, трябва да се погрижите за „хигиената“ на миялната ви машина.

От какво имаме нужда:

1. Дестилиран бял оцет;
2. Сода за хляб;
3. Гъба за миене на чинии;
4. Четка за зъби;
5. Препарат за съдове (веро);
6. Микрофибърна или памучна кърпа;
7. Нож за премахване на винетки;
8. Препарат за инокс;

Инструкции:

1. Изпразнете доколкото е възможно миялната. Извадете всички махащи се стелажи и поставки. Сложете ги в мивката и ги измийте хубаво.

2. Избършете долната част на вратата и решетката на съдомиялната машина. Това се налага, тъй като при голяма част от моделите се получават натрупвания от остатъци от храна. След това обърнете внимание на скарата или решетката на дъното на миялната машина, където се събират отпадните води. Премахнете всички хранителни частици и измийте обилно с топла сапунена вода. Ако има по-силно силно натрупани хранителни остатъци, използвайте четка за зъби. Ако тя не ви е от помощ, вземете ножчето за премахване на винетки. Може да добавите към сапунената вода и малко оцет, за да се разградят по-бързо замърсените участъци.

3. Ако миялната ви има филтър го разглобете, за да може да го изчистите хубаво. Уверете се, че сте оставили винтовете на сигурно място, за да не ги загубите. С помощта на четката за зъби, измийте частите на филтъра със сода за хляб, след което го поставете за 5 минути в разтвор от хладка вода и оцет.

4. Преди да монтирате обратно филтъра, си направете отново разтвор от хладка вода и оцет, за да забършете уплътненията на вратата. При необходимост може да използвате и четката за зъби, за да ги почистите по-добре. Със същия разтвор почистете и вътрешните стени на съдомиялната.

5. След като сте почистили всичко, монтирайте обратно филтъра, стелажите и всички поставки. Стартирайте празен цикъл на съдомиялната като да е на бавна програма или енергоспестяващ режим. Сложете две чаши с оцет на мястото на препарата. По този начин ще почистите всяко едно кътче на миялната машина, което не сте могли да достигнете.

6. Остана да почистим миялната машина и отвън. Ако външната част е с иноксово покритие, използвайте специализиран препарат за инокс или почистите само със суха памучна кърпа. Ако съдомиялната ви е с пластамосово покритие, можете да я почистите с почти всичко. Измиването е възможно, както със сапунена вода, така и с препарат за стъкло или обезмаслител, при по-силна замърсеност.

7. Вече миялната машина е чиста и блести! Почиствайте я веднъж месечно или при необходимост.