Все повече родители кръщават децата си със западни имена

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

”Последните години родителите дават на децата си имена, които биха се възприели по-добре в чужбина”, коментира Магдалена Костова от Националния статистически институт в ефира на Нова телевизия. Въпреки това, през последните 5 години първенците сред имената, с които нашенци са кръщавали рожбите си, са по-българските Георги и Виктория.

В челната тройка са и Александър и Мартин, при момчетата, и Никол и Мария при момичетата. Макар да са често срещани имена у нас, те имат на практика световно звучене и не се различават особено от западните си еквиваленти.

Една от вече установените тенденции е и кръщаването на малчуганите с имената на известни лица, актьори, спортисти и т.н., както и с имената на герои от филми и сериали. Героите на деня също остават отпечатъка си в годишните статистики като стават адаши на голям брой новородени.

„Преди две години имахме нарастване на броя на момиченцата, кръстени Кристалина, а сега през 2015 годинаима доста деца с името Крисия. Предполагам, че това е заради малката Крисия, която стана известна през последната година”, обясни Магдалена Костова.

Като цяло обаче оставаме традиционалисти. Най-много българи носят имената Георги, Иван и Димитър, а при жените – Мария, Иванка и Елена. Различните моди и традиции все пак вече са родили около 69 000 различни имена – 39 000 женски и 30 000 мъжки.