BBC: Какво може да очакваме от Русия през 2016 година?

1
Добави коментар
infosi
infosi

Дългосрочните цели на руския президент Владимир Путин по въпроса за външната политика в 2016. г., няма да се променят, и Путин ще продължи да издирва нови съюзници сред популистки политици в Европа, посочва „BBC“ в обширен анализ за това какво може да се очаква от Кремъл тази година.
Резултатите от изборите през 2017. г. във Франция и Германия ще бъде внимателно следващия в Москва, особено ако изглежда, че Никола Саркози може да се върне в Елисейския дворец.

Потенциалният „Brexit“ – излизането на Великобритания от ЕС, ще бъде гледано в Москва като още една възможност за отслабване на европейския проект, което Русия може да отвори възможности, посочва BBC.

Путин също така би могъл да се надява и че Доналд Тръмп ще стане президент на САЩ и ще влезе в Белия дом.

В Украйна продължава крехкото прекратяване на огъня, а последните седмици е възстановена обмена на огъня около линията на фронта.

Москва твърди, че няма да изпълни главното условие от договора в Минск – възстановяване на контрола на границата на Украйна – докато Донбас не получи автономен статут, което също не звучи много възможно.

Санкциите на западните страни сега са продължени до юли. В тази ситуация би могла Източна Украйна да я превърне в още един „постсъветски замразен конфликт“, който би могъл да продължи десетилетия.

Когато става дума за Сирия, през януари би трябвало да започне третия мирен процес под рамките на ООН, тъй като предишните два бяха съсипани.

„И въпреки че президента Путин отчаяно се нуждае от мирен договор, за да може военно да се измъкне от Сирия, засега не е ясно колко руското влияние се разширява“, посочва BBC.

Въпреки това, най-важното нещо за Русия тази година могат да бъдат местните теми, а икономическата ситуация призовава за отрезвяване, смята BBC.

Путин твърди, че най-лошата част от икономическата криза е завършена и показва рекорди в реколтата и производството на млечни продукти, като доказателство Русия вече извлича печалба от „намирането на заместители на вносните стоки“, което е следствие от западните санкции.

Но в други области на икономиката ситуацията е мрачно. Цените на сировия петрол са спаднали с две трети в сравнение с 2014 г., а рублата потъна с тях.

Бюджетът за тази година е основан на проектирани цени за барел петрол от 50 долара, което би могло да бъде преувеличена оценка.

Когато това ще добави грижата поради възможни атаки на екстремисти на руска територия, действа като неизбежно, че 2016 година повече от всякога ще бъде година на „Крепостта на Русия“, заключава BBC.

Под заплаха за икономически спад и потенциални атаки на джихадистите, Путин би могъл да се намери под напрежение.

Това би могло да бъде аргумент за него да се опита да ги спре сблъсъците със Запада, да отмени санкциите и да намери начин да сложи край на войната в Сирия, добавя BBC.