Ще можем да проверяваме цените на лекарствата в интернет

2
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: БГНЕС

Чрез мобилния си телефон ще можем да проверявамецените на лекарствата – колко трябва да ни вземат в аптеката и съответно – дали ни мамят.

 

Новите електронни регистри на съвета по цени и реимбурсация на лекарствата ще бъдат достъпни от средата на този месец, информира bTV. И ако имаме интернет на мобилния си телефон бързо ще можем да правим справка за лекарството, което ни интересува.

 

Сега информацията е трудно разбираема на сайта на съвета. Цената на лекарствата ще можем да проверяваме и като изпратим СМС.

 

Електронните регистри ще са достъпни за всеки, който има интернет. Ако напишем името и лекарствената форма например ще получим разбивка за цената, поема ли се от здравната каса и ако да – колко трябва да доплатим в аптеката.

 

Ако лекарството е по здравна каса, то най-евтиното в съответната група, ще бъде оцветено в специален цвят. Така хората ще се ориентират лесно и ако пият по-скъп вариант или доплащането се е увеличило, ще могат да поискат от лекаря да замени лекарството с по-евтино.

 

„Често сега пациентът идва, установява, че има промяна в доплащането му и когато тази промяна не е в негова полза, вината се хвърля върху фармацевта, който няма нищо общо”, обясни Светослав Крумов от Български фармацевтичен съюз.

 

Регистрите ще показват и максималните цени, над които в аптеката нямат право да ни дават лекарствата, които не са по здравна каса.

 

Справките ще можем да правим и чрез мобилно приложение. Информацията там обаче ще е по-оскъдна.

 

Електронните регистри са разработени по начин, който позволява и на хора с увредено зрение да ги използват.

 

Облекчение ще има и за фармацевтичните фирми – всички документи за регистрацията на лекарствата, за промяна в цената им, за включване в списъка на здравната каса, вече ще се изпращат по електронен път.

 

Целият проект е за около половин милион лева.