Правила за здравословно хранене

1
Добави коментар
plamiii
plamiii

Създаването на здравословни навици за хранене не трябва да е постоянен тормоз за вас. И ако новогодишното ви обещание включва промяна на начина ви на живот, добре е да започнете да се учите от сега. Не се притеснявайте – не е никак трудно. Необходимо е само да запомните тези 3 простички правила, за да имате по-стабилна и здравословна връзка със закуската, обяда и вечерята си.

1.Никога не яжте пред екрана
Ако лаптопът, телефонът или телевизорът ви са непрекъснато пред вас докато се храните, е време да ги изключите и да се концентрирате върху храната. Когато сте разсеяни по време на хранене е много по-вероятно да преядете. Определете време, в което ще се храните и го използвайте само за това. В началото може и да ви се струва малко странно, но след време ще осъзнаете, че така се наслаждавате повече на ястията и осъзнавате кога всъщност сте сити.

2.Не бъркайте жаждата с глад
Ако сте хапнали наскоро и не се чувствате сити, не бързайте да си сипвате допълнително. Много хора са склонни да бъркат чувството на жажда с чувството на глад. Ако не сте сигурни от какво точно има нужда организма ви, по-добре си сипете чаша вода и изчакайте около 30 минути след като я изпиете, за да видите дали сте още гладни.

3.Помнете, че храната е гориво
Когато започнете да избирате по-здравословни и леки ястия на мястото, е възможно да се чувствате така, сякаш се лишавате от нещо, което обичате. Но вместо да мислите за новите си навици като за жертва, си припомнете старата максима: „Човек е това, което яде“. Когато избирате естествени и чисти храни вместо преработени боклуци, вие зареждате тялото си с гориво с отлично качество и му позволявате да работи на пълни обороти. Промяната на начина ви на мислене обаче също е от важно значение за поддържането на здравословна диета за дълго време.

Източник: dama.bg