Хомеопатия

1
Добави коментар
andreykvk
andreykvk

Хомеопатия

Хомеопатията е форма на алтернативната медицина, където пациентите се лекуват с високо дилуирани препарати, най-често под формата на таблетки, за които се смята, че предизвикват у пациента подобни симптоми, каквито пациентът има. Думата хомеопатия идва от гръцки думи homoeo което означава, подобен и pathos което означава болест, страдание. Принцип „подобно се лекува с подобно“ Принципът на лечение „подобно с подобно“ датира още от времето на Хипократ (460377 пр.н.е.), а хомеопатията се използва повече от 200 години по целия свят. Разработена е от от немския лекар Самуел Ханеман. Той вярвал че животът зависи от невидима „жизнена сила“, като потоци през тялото и ако нещо попречи на тази сила ще доведе до заболяване. Хомеопатията се основава на принципа, че може да се лекува „подобно с подобно“, т.е. вещество, което води до определени симптоми, взето в големи дози, може да се използва в малки количества за лечение на същите тези симптоми. Например, пиенето на твърде голямо количество кафе може да предизвика сънливост и раздразнителност, така че според този принцип, кафето формулирано в хомеопатични лекарства, може да се използва за лечение на тези симптоми. Този принцип понякога се използва и в конвенционалната медицина, като например: малки дози алергени като полени, някога използвани за десенсибилизация на пациенти с алергия, или като ваксините, където импотентната форма на вируса се използва за стимулиране на имунната система. Въпреки това, разликата в хомеопатичните лекарства е, че те са направени в ултра високи разреждания, което ги прави нетоксични.

Приготвяне на хомеопатични лекарства

Хомеопатичните лекарства се приготвят от специализирани фармацевти, използвайки внимателен процес на разреждане и силно смесване. Науката все още не може да обясни механизма на действие на ултрадилуираните вещества в организма, но много лабораторни експерименти показват, че хомеопатични приготвени вещества показват биологични ефекти.

Една от теориите е, че по време на производствения процес на хомеопатични лекарства, разреждането и силната намеса предизвикват взаимодействие между оригиналния материал (например, растението Belladonna) и вода или алкохол, с който се смесват. С това се създават нови структури (наноструктури), които представляват „активен компонент“ и постоянни при нататъшно разреждане.

Що са хомеопатични лекарства?

Това са лекарства, които са изключително разредени, една част от лекарството с около 1,000,000,000,000 части вода. Без значение колко симптоми са проявени, се използва само един хомеопатичен лекарствен продукт за всички симптоми. Като материал могат да се използват растения, минерали или вещества от животински произход.

За какви симптоми са полезни?

Голяма гама от симптоми е обхваната: синини, болка, възпаление, шок, емоционален стрес, акне, повишено апетит, омалаксаност, трудности при уриниране, парене и повишена нужда от уриниране, намалена концентрация, свръхчувствителност, тъга, слаба храносмилане, подуване на корема, гадене, болка и зачервяване при бодежи от насекоми, главоболие, неодморност, безсъние, световъртеж, студени крайници, напукани и болезнени устни, солзави очите, носа, налягане в синузит, кашлица, затруднено дишане, восък в ушите, екзема, оток, треска, хемороиди, менопауза, предменструален синдром, кинетози, ревматизъм, хъркане, спортни травми, стрес, варикозни вени, витилиго и много други, както и за детоксифициран черен дроб и бъбреци