Защо не мога да отслабна?

1
Добави коментар
aex
aex

Постоянната борба с килограмите е отчайваща. Понякога просто ни идва да се откажем. Не е голямо утешение да знаем, че същото преживяват милиони жени по света.  Време е да помислим за причината – понякога са виновни хормоните, понякога блокадата е в обмяната на веществата. Добрата новина е, че за всеки проблем има решение.

Сметката е проста – ще сме стройни, ако изразходваме толкова енергия, колкото приемаме. При жени, които не спортуват и работят на бюро, това са около 2000 калории на ден. Но има хора, при които обикновените регулатори – гладът и чувството за засищане, не функционират добре. Те се хранят често и по много.  Лекарите предупреждават, че честото ядене на мазни и сладки храни (например сладкиши, пържени картофи, бургери) изважда от равновесие чувствителната система за регулиране на апетита. Вероятно вредят и изкуствените аромати. Нужно е известно търпение, за да се върнем към правилното хранене. Трябва да свикнем да консумираме предимно пресни продукти и да избягваме ароматизираните – напитки, кисели млека с плодове. Да си поръчваме малки порции и да изчакваме малко, преди да посегнем към десерта. Бавното хранене е полезно в случая.

Не сте бременни, не сте променили хранителните си навици, движите се както обикновено, а въпреки това дрехите ви стават все по-тесни. Дори да се храните по-малко, не отслабвате.

Вероятно нещо не е наред с хормоните ви.

Взимате ли хапчета против забременяване? Някои жени задържат вода или натрупват мазнини заради съдържащите се в хапчетата хормони естроген и прогестерон. Попитайте гинеколога си дали можете да взимате хапчета с друг състав. Понякога е добре да ги смените с препарат с ниско съдържание на естроген или без естроген въобще. Алтернатива е да си  сложите хормонална спирала (с много по-ниско съдържание на хормони) или да практикувате естествено предпазване с изчисляване на цикъла.

Функционира ли правилно щитовидната ви жлеза?

Ако тя не произвежда достатъчно Т3 и Т4 хормони обмяната на веществата се забавя. Засегнати са предимно жените над 40 години. Типични признаци наред с увеличеното тегло са силна умора,  запек и непрекъснато да ви е студено. Лесно се изследва с кръвен тест. Може да се лекува с хормонални таблетки. Важно е да се намери правилната доза – идете  непременно на ендокринолог.

Ако сте над 30 години, може би не ви достига вече естественият стероиден хормон DHEA (дехидроепиандростерон)

При някои жени нивото му се понижава значително и тогава започва борбата с килограмите. Направете си основно хормонално изследване при ендокринолог. Ниското ниво на DHEA може да се коригира с гел, който съдържа този хормон. Дозирането трябва да се определи от лекар. Полезно е да се ядат маслини и авокадо, те са необходими за производството на този хормон.

Навлезли сте в климактериума

От средата на 40-те години нивото на прогестерона и естрогена може да започне бавно да се променя. Цикълът става нередовен. Ако сега имате проблеми с теглото, трябва да  проверите хормоните си. Всеки килограм в тази възраст се сваля все по-трудно. Ще помогне индивидуално определена хормонална терапия. Консултирайте се с ендокринолог, който се е специализирал по проблемите на остаряването.
Колко калории изгарят мускулите ни?

Ако сте правили много диети или не сте спортували последните месеци, вероятно сте загубили част от  мускулната си маса. При хората над 30 години мускулатурата губи всяко десетилетие 5% от масата си, ако не тренирате. При това положение се изразходва по-малко енергия и за отслабване трябва доста да се намали дневната доза калории. Ако искате да избегнете това, трябва да спортувате редовно. Разбира се, не всеки обича да се натоварва. Тогава може да ходите повече пеша или да карате колело. Игрите с децата в парка също заместват успешно тренировките. За бързо натрупване на мускули са необходими силови тренировки. Можете да ги правите във фитнеса или у дома. Вкъщи използвайте две бутилки минерална вода като гирички. С тях се упражняват мускулите на ръцете, гръдния кош и гърба. Във фитнеса най-добре комбинирайте упражнения за издръжливост, силови тренировки и координация – 3 пъти седмично по 45 до 60 минути. Приятно следствие от редовното движение е нормализирането на чувството на глад, тъй като се увеличава хормонът на засищането холецистокинин, който праща сигнали на мозъка, че няма нужда да ядем.

Как се храним – дали храната е нещо второстепенно за нас?

Често през обедната почивка продължавате да работите и хапвате нещо набързо на бюрото. По време на вечерята пък гледате телевизия, слушаме музика или четем. По този начин се дебелее, защото просто не усещате кога сте вече сити.

Времето е лукс за повечето от нас. И затова не е чудно, че се опитвате да свършите много неща наведнъж. Яденето прекрасно може да се комбинира с други неща, но това не се отразява добре на фигурата. Ако слушате музика, докато се храните, поемате около 100 калории повече на ядене. Последствията от такова комбиниране не е само повишеното тегло, но може да бъдат запек или разстройство, тежест и болки в стомаха. Затова опитайте се да се наслаждавате съзнателно на храната. Отделете време за три хранения, хранете се на масата – не в колата или на бюрото в офиса например. И най-важното – не бързайте.
Какво е ролята на стреса за килограмите?

При притеснения някои от нас губят апетит и отслабват. Но при много хора става точно обратното – непрекъснато хапват по нещо, защото под напрежение тялото ни започва да произвежда по-малко от хормона лептин, който потиска чувството на глад.

Повишеният апетит при напрежение е обусловен хормонално. Затова пробвайте да дъвчете дъвка. Дълготрайният стрес освен това повишава нивото на кортизола в кръвта  и излишната енергия се натрупва под формата на мазнини. Кортизолът много бавно се разгражда. Тук може да помогнат тренировките за издръжливост – например разходки или каране на колело. Освен това при стрес се спи недостатъчно. Опитайте се да избегнете това, защото според последни изследвания така се пълнее два пъти повече. Вземете таблетки или капки валериан преди лягане.

Ако имаме ацидоза?

Ако обичате хляб и спагети, ежедневно ядете салам, сирене и месо, е възможно да имате ацидоза, т.е. повишена киселинност. Тя пречи на обмяната на веществата и отслабването е почти невъзможно. Затова много лекари съветват пациентите с наднормено тегло да приемат храни с повишено съдържание на основи и имат успех при свалянето на килограми.

За да задействате обмяната на веществата, е важно една седмица да се храните по този начин. Не е необходимо да гладувате и да броите калориите, а да се храните с подходяща храна – плодовете и повечето зеленчуци са добри в случая. Можете да ядете от тях колкото искате. Картофите например засищат, могат да се консумират в много варианти – варени, печени, пържени.

Какво трябва да избягваме – сирене, месо, салами, риба, скариди, миди, мляко, зърнени продукти и богати на белтъчини храни като фасул, грах и леща. Кафето, черният чай, лимонадата и алкохолът увеличават киселинността. Когато обмяната на веществата започне да действа правилно, достатъчно е да внимавате да се храните балансирано.

Какво всъщност ядем и пием?

Пресметнете колко калории поемате дневно – и не само от храната, но и от питиетата. Все повече експерти са на мнение, че се пълнее не само от обилно хранене, а от скритите калории в напитките.

Смятате плодовите сокове за особено здравословни и всеки ден пиете по две-три чаши. Нали имате нужда от витамини! Но дали някой се сеща, че по този начин съвсем между другото сте поели около 300 калории? Ако изпиете едно капучино с две лъжички захар и една голяма бутилка лимонада за целия ден, сте си осигурили почти 900 излишни калории. За да запазите линията си, би трябвало да ги отгладувате – едно цяло хранене трябва да отпадне. Затова по-добре яжте плодове или зеленчуци (те са поне без захар), за да си набавите витамините. А жаждата е добре да утолявате само с вода и чай без захар.

Много важно е и редовното хранене. В противен случай вредите на обмяната на веществата и на храносмилането, не само че не отслабвате, а дори трупате килограми. А едно ново изследване показва, че няма значение дали се храним по три или по пет пъти на ден, важно е доколко спазваме едни и същи часове на хранене.

Как да предотвратим йо-йо ефекта?

През годините повечето от нас са правили толкова диети, че може да се напише дори книга за тях. Но не сме постигнали много, напротив – след всяко отслабване сме качвали повече килограми. Това е т.нар. йо-йо ефект – обмяната на веществата се настройва за лишения и сменя на по-ниска скорост. Затова ядем нормални количества, а пълнеем.

Какво да се направи?

Нужно е търпение. Можете да сваляте седмично по 500 г, без да предизвикате забавяне на обмяната на веществата. При по-голямо наднормено тегло можете да стигнете и до един килограм на седмица. Ще го постигнете, като приемате не по-малко от 1500 калории дневно. Някои хора отслабват, като просто пропускат вечерята.

Добре е това да не се прави повече от два пъти седмично, иначе тялото го възприема като сигнал за настъпване на гладни времена и спира изгарянето на калории. Добре е да вечеряте между 18 и 20 часа. Така тялото има време да изгори калориите. Подходящи храни за вечеря са супи, зеленчуци, бобови растения и богати на белтъчини храни като пилешко месо, нетлъсто червено месо и риба. След 20 часа е добре да не се яде повече, за да не се трупат тлъстинки на корема и ханша.

Реалистично ли е да искаме да постигнем точно такава слаба фигура?

Психолозите предупреждават, че желанията ни за идеална фигура стават все по-нереалистични и се ориентират към жени с тегло под нормата. Дори деца страдат от тези фалшиви представи за красота. Има момичета под 13 години, които вече са правили диети.

За възрастните също не е лесно да се настроят позитивно към тялото си. Сравняваме се с манекени или модели, което е погрешно. Ако не искаме цял живот да се тормозим така, по-добре да се сравняваме с жени, които обичат удоволствията и знаят как да се наслаждават. Няма и особен смисъл да се опитваме да отслабнем на места, където сме пълни по природа– на ханша или бедрата например. Добре е да се харесваме такива, каквито сме.

Източник: Rozali.com