Менделеевата таблица се увеличи с четири нови елемента | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Менделеевата таблица се увеличи с четири нови елемента
Това са първите елементи, които влизат в таблицата от 2011 г. насам, когато там място намериха елемент номер 114 и 116.

04 Януари 2016 17:27
0

принтирай

|

текст

Четири нови химични елемента бяха официално добавени към Менделеевата таблица, запълвайки изцяло нейният седми ред, съобщи Би Би Си.

Новите попълнения на таблицата бяха потвърдени от Международния съюз на теоретичната и приложната химия (МСТПХ) още на 30 декември миналата година, но сега официално намериха място в таблицата.

От МСТПХ обявиха, че екип от руски и американски учени са осигурили необходимите доказателства за съществуването на елементи 115, 117 и 118. За откриването на елемент 113 заслуги има японски екип към института „Рикен“. Откривателите на новите елементи ще са натоварени със задачата да им дадат имена и химически символи.

„Химичната общност няма търпение да види най-ценената химична таблица запълнена до края на седмия си ред. МСТПХ започна процес по формалното даване на имена и символи на тези елементи“, каза професор Ян Реедик, председател на отдела за неорганична химия в международната организация.

Новите елементи могат да бъдат кръстени на митични създания, минерали, места, държави и други.
След като даденият отдел към МСТПХ приеме новите имена и двубуквени символи, те ще подлежат на петмесечно публично обсъждане. След това съветът на химичната организация ще вземе своето окончателно решение.