MI6 идентифицира Джихади Джуниър от видеото на ИДИЛ | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

В последното видео на ИДИЛ за екзекуциите на 5 „британски шпиони“ накрая се появява малко момче в камуфлажни дрехи, което на английски: „Ще избием кафирите (неверниците) там)“

Британските тайни служби MI6 успяха бързо да го идентифицират като Иса Деър – син на джихадистката булка Грейс „Хадиджа“ Деър от Люисхям, югоизточен Лондон. Самоличността му бе потвърдена от нейния баща Хенри Деър, след като гледал видеото.

Хенри Дейър е шофьор на текси и споделил през в. „Telegraph“: „Бях изненадан, когато го видях. Без съмнение това е той. Разбира се, че се тревожа, но какво бих могъл да направя. Никога не съм очаквал такова нещо. Надявам се някой да се опита да ги върне у дома“.

Бащата разказал, че дъщеря му била християнска, посещавала римокатолическо училище в Лондон, но след като се влюбила всичко се променило. Сменила вярата си, започнала да хосещава джамия.

През юли м.г. Грейс качила в социалните мрежи снимка на Иса, чието име на арабски означава Исус, на която той позира в автомат AK-47. вижда се, че той е прекалено малък, за да може да носи това оръжие

Деър е на 22 години и тя е израсла в семейство от нигерийски произход. Бащата твърди, че се радикализирала онлайн, след което започнала да посещава Ислямисткия център в Люисхям, който бил посещаван от убийците на гвардееца от казармите в Улуитч Лий Ригби – Майкъл Адеболаджо и Майкъл Абедоуале. Джамията отрече, те да се посещавали  ислямистнкия център, но тайните разследването на MI5 доказа, че това е така.

Майката на Грейс сподели, че тя си сменила първото име на „Халиджа“, след като започнала да посещава джамията. След това заминала за Сирия през 2012 и там се оженила за джихадист ог Швеция с името Абу Бакр, но той бил убит малко след това. Тя стана известна след обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули, като тогава се похвали в социалните мрежи, че иска да стане първата жена, която ще обезглави заложник на ИДИЛ.

Грейс „Халиджа“ с покойния си съпруг Абу Бакр
–––––––––––

По-късно тя се появи и в пропагандно видео на „Ислямска държава“ за „джихадистките булки“, в което признава, че от предишния си живот съжалява само за „китайската храна и джънк храните“. Но казва категорично, че никога няма да се върне у дома в Лондон.  Разказва, че има още един син Абдур Рахман, макар да не е известно, кой е бащата.