Руските бойни изкуства отново на гости в България

1
Добави коментар
vitoshanews
vitoshanews

Руските бойни изкуства отново на гости в България

С отворена тренировка на Сергей Полунин, един от основателите на руското бойно изкуство Система Сварга, започна новата година за столичния „ABC Fight Club”

Темата на тренировката беше приложението на Златното сечение в бойните изкуства. В залата на клуба на Националния стадион „Васил Левски“ се събраха последователи на различни бойни изкуства, както и хора, които имат интереси в областта на психологията, спорта и др. „Система Сварга е синтез от много направления. В основата й са елементи от руския ръкопашен бой, но също така има и оздравителен, и психологически аспект“, разказва основателят й Сергей Полунин. „Основният принцип, на който е основана, е движение по Златното сечение или – това са естествените движения, които са изначално заложени у всеки от нас. Тези естествени движения започват да се променят след 6-ата година от развитието на човека. Ние изучавахме тези първоначални, естествени движения на децата, как работят съзнанието им, психологията им и всичко това е обединено в нашата система. Когато човек се движи по принципите на Златното сечение, неговите движения са в пълен синхрон, той може да се справя с напрежението, което възниква в сложни ситуации“, допълва Сергей Полунин.

Ключови в тренировките са дихателните техники, работата със съзнание и подсъзнание, взаимодействието със съзнанието на противника, контролирането на напрежението и т.н. Самият Полунин е специалист в армейски ръкопашен бой. Занимавал се е с борба, бойно самбо, карате, у-шу и други бойни стилове. Руският ръкопашен бой има дълбоки традиции в подготовката на армейски и специални части, но все повече и повече се отваря и към обществото. Освен за самоотбрана, заниманията с тези бойни стилове служат и за активен и здравословен начин на живот, помагат в справянето с ежедневни ситуации – разказва Полунин. Освен в София, Сергей Полунин проведе семинар и в Пловдив. „Впечатляващи бяха откритостта, споделянето и отношението, показани на двата семинара“, коментира Иво Величков, който се занимава от много време с руското бойно изкуство Система, както и с други бойни стилове, и е основният инициатор на представянето на Полунин в България. „Имал съм късмета да контактувам и уча от много майстори, но единствено Сергей Полунин се концентрира не само върху основните ключови принципи, от които следва всичко останало, но и върху правилната методика (която всички се опитват да запазят в тайна) за усвояване на уменията на ниво безусловни рефлекси“, казва Иво Величков. За пореден път „ABC Fight Club” стана домакин на тренировка от все по-популярните руски бойни системи. През февруари 2013-а тук се проведе първият в България семинар по руското бойно изкуство Система „Рябко“ с инструктор Даниил Рябко – син на основателя на школата полковник Михаил Василиевич Рябко и един от най-способните му ученици. В семинара участваха 30 души, всички с дългогодишен предишен опит в различни бойни изкуства. През последните години уменията си тук са представяли още Александър Андрейченков (Система „Рябко“ – единоборството на Древна Русия) и Александър Соловьов (руски ръкопашен бой). Клубът развива в най-голяма степен таекуон-до ITF, но желанието на неговия основател Красимир Гергинов (VII дан таекуон-до) е да обединява най-доброто от различни бойни изкуства. „Идеята на бойните изкуства е пълна трансформация на тяло и дух. Трансформация чрез бойните изкуства, физически упражнения, дисциплина и уважение. Ти тренираш волята си и отваряш път навътре към себе си. Ставаш по-силен – физически и духовно“, допълва той. В клуба се провеждат още тренировки по кик бокс, провеждали са се семинари по савате, муай тай и т.н.

Categories:
Спорт