Какво ни показват ноктите?

46
Добави коментар
qkata
qkata

Puls.bg

  |   16 септември 2009
  |   Коментари 5

Ноктите са пластини, които предпазват върховете на пръстите. Съставени са основно от кератин. Дебелината на нокътната плочка е 0,3 мм. Ширината е от 10 до 17 мм. За денонощие нокътната пластина расте с 0,1 мм. Необходими са пет месеца, за да се обнови напълно от началото до края.

 

 

Здравината на ноктите отговоря на здравословното състояние на организма.

 

 

Гладките, блестящи нокти, които са с един цвят и розов оттенък са признак за добро здравословно състояние.

 

 

С възрастта ноктите забавят своя растеж, което се обяснява с по-бавните темпове на обмяната на веществата, по-слабото набавяне на хранителни вещества, влошаване на системата на кръвообращението в организма.

 

 

През зимата ноктите растат по-бавно, което също се дължи на забавения процес на обмяната на веществата, обусловен от ниските температури, по-бедния избор на разнообразни свежи храни. През лятото с поемането на повече пресни плодове и зеленчуци се осигурява богат порцион на витамини и минерали, необходими за здравината и растежа на ноктите.

 

 

Ноктите не се чупят и цепят случайно. Появи ли се подобен проблем следва да се обърне внимание на начина на хранене. Това особено се отнася за тези, които в желанието си да придобият по-фини фигури се подлагат на драстични диети и се лишават от много полезни за здравето им продукти.

 

От кои хранителни продукти се нуждаят ноктите

Протеини и аминокиселини – това е основият градивен материал за нокътните пластини. Набавят се чрез месо, птиче месо, мазна риба, ядки и бобови култури.Витамин D, който спомага усвояването на калция и е особено ценен за здравината на ноктите.Витамин Е, който предпазва както ноктите, така и кожата, от ранно стареене. Може да се осигури чрез слънчогледово семе, масло, зелени зеленчуци, пълнозърнести продукти.Белите петънца, които се образуват по нокътната плочка сочат за дефицит на желязо, цинк и витамин С.Ноктите започват да се цепят, когато им липсва достатъчно селен. Този микроелемент може да се набави със свинско месо, черен дроб, яйца, мляко и мазна риба.Биотин или витамин Н осигурява на ноктите енергия и ги прави по-устойчиви. За да не се чупят ноктите е препоръчително да хапвате черен дроб, яйчен жълтък, продукти с мая и закваска.Ноктите се нуждаят и от магнезий, фосфор, витамините В1 и В2.

 

Ноктите показват от какво страда организма…

Ноктите са като бароментър за здравето на организма, те първи променят външния си вид при наличие на вредни процеси. Например, ноктите на пушачите жълтеят и това се дължи не само на държането на цигарата. При чест допир с миещи средства ноктите започват лесно да се чупят. Наличието на олово се отразява на формата на ноктите. Сярната киселина ги оцветява в кафяво.

 

Липсата на достатъчно витамини и наличието на болестни процеси в организма, свързани с непълноценно хранене, се отназяват на състоянието на ноктите.

 

При желязодефицитна анемия ноктите стават тънки, чупливи, плочката е грапава.

 

Бели петна се образуват при недостатъчен прием на цинк. При липса на витамини от В групата чупливостта на ноктите също е голяма.

 

Сериозните заболявания

Някои също водят до промени във външния вид на ноктите. Променят се видът и формата на ноктите. Съответните промени могат да насочат за вида на здравословния проблем.  

 

Нокти, които се цепят и чупят сочат за проблем с щитовидната жлеза. Но цепенето и чупенето на ноктите може да се смята за симптом на тиреоидно заболяване само, когато се придружават от падане на коса, хипертония, повишена възбудимост и секреция на потните жлези.Чупливостта на ноктите може да е свързана с гинекологични заболявания или нарушения на менструалния цикъл.Червеникавият оттенък е признак на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.Сериозните инфекции и инфарктът забавят растежа на ноктите и образуват вдлъбнатини по нокътната пластина.Лекият синкав оттенък се дължи на спад на хемоглобина, а по-наситеният синкав – на проблеми с черния дроб.Белезникави стават ноктите, когато боледуват надбъбречните жлези.Удебеляване на нокътната пластина се получава при недобър приток на кислород в тъканите, вероятно, заради нарушена функция на белите дробове.Жълти или кафяви петънца по краищата и в ъгълчетата на ноктите се образуват при гъбично заболяване. По същата причина ноктите стават чупливи, по-дебели и се цепят.