Пълномащабна война на Иран със Сунитската коалиция може да е шанс за ЕС

5
Добави коментар
borsi
borsi

Една пълномащабна война може да ограничи достъпа до Персийския залив, но след първоначалния шок и покачване на цените на петрола до $ 65 би последвал нов спад и то много по-траен

Изострянето на отношенията между Иран и Саудитска Арабия може да прерасне във война, счита бившият главнокомандващ на Централното командване на ВС на САЩ Антъни Зини. За разлика от неговите безпокойства относно бъдещ такъв конфликт, без ни най-малко да подценявам генерала, не смятам, че разгарянето на такава война в открит вид, ще е вредна за Европа, дори напротив.

И сега се водят бойни действия между ISIS, сунитската коалиция начело на която стоят Саудитска Арабия, Турция и някои емирства, срещу Иран с негласната подкрепа на някои военни режими дори сред сунитските страни. Става дума за военните действия в Сирия, Ирак и Йемен, където Саудитска Арабия и Турция отдавна воюват с Иран или с подкрепяни от него формирования. В същото време Европа трайно би решила проблема си с Ислямска държава и заплахата от нея, с ангажирането на последната в открити бойни действия с иранската армия. Войната вероятно би прекроила границите в Близкия изток, но какво от това, като тези граници и сега са изкуствени и предпоставки за вечни конфликти между сунити и шиити. За Европа е много по-добре да граничи с Персия, с която и да е воювала в 3 000 годишната история на двете цивилизации, взаимно се уважават и зачитат и в която религиозните малцинства дори езическите още съществуват, отколкото с диваците рушащи културни паметници. В този случай ЕС твърдо трябва да откаже всякакво желание на демократите в САЩ, за намеса в конфликта на страната на коалицията водена от Саудитска Арабия. 

Да, една по-голяма война може да ограничи достъпа до Персийския залив, но след първоначалния шок и покачване на цените на петрола до $ 65 би последвал нов спад и то много по-траен. По време на Ирано-иракската война между септември 1980 и август 1988 г. цените на петрола са в трайно низходящ тренд. Тогава цените от $ 37.42 ($ 107.36 обърнато в днешни пари) падат до $ 10 ($ 22 днес) и се задържат трайно на ниски нива до края на конфликта.