Споделен хостинг или VPS?

2
Добави коментар
asensp
asensp

Какво да изберем? Споделен хостинг, VPS(Виртуален частен сървър) или нает сървър?

 

     Когато решим да създадем собствен сайт за лично ползване или с комерсиална цел, една от първите стъпки е да се подбере какъв тип хостинг ще е необходим. Ресурсите, които ще подберем са от значение, за да не се окаже, че плащаме в пъти повече, отколкото трябва. В повечето случаи доставчикът няма да ни каже, че планът, който сме подбрали не е подходящ за нас. Тогава ще плащаме по- висока месечна такса и сайтът ни няма да използва лимита на ресурсите ни. Обаче, ако в началото вземем евтин месечен абонамент с по- малко ресурси от необходимите ни, а с течение на времето сайтът ни набере популярност и трафикът му се увеличи, е много вероятно да бъде спрян( в България от големите доставчици е честа практика), докато не платим за месечен план с повече ресурси.

Видове хостинг услуги

           Когато стане въпрос за подобни услуги, обикновено можем да ги разделим на следните категории:

Споделен хостинг

     Споделеният хостинг е услуга, при която много потребители споделят една физическа машина (сървър). Всички те имат лични директории, в които да качват файловете и съдържанието си (сайта си, снимки, текстове и мултимедия). Обикновено това  е най- евтиният вариант, тъй като клиентите на един сървър споделят помежду си капацитетa на процесора и на рам паметта. Единствено може да се резервира дисковото пространство. Сървърът се администрира от доставчика на услугата. Управлението,  инсталирането на сървърния софтуер, актуализации на операционната система и техническата поддръжка са отговорност на администратор на сървъра. Тези сървъри обикновено използват контролни панели като cPanel, Directadmin, Plesk, Interworx, и други, които позволяват на потребителите да управляват своите сайтове. Недостатък на споделения хостинг е компромис със сигурността и изолацията на клиентските. Има случаи, когато един потребител може да се зарази с вирус, който товари сървъра и заема всичките му ресурси. Тогава клиентските услуги, който са на този сървър могат да се забавят или изцяло да бъдат спряни, докато се установи и реши проблема.

Кога трябва да вземем споделен хостинг?

      Потребителите, които имат нужда от бизнес сайт или лична страница, за които не са необходими много ресурси. В тези случаи разходите, свързани със споделения хостинг са оптимални. Ако стартирате бизнес и искате онлайн присъствие, тази услуга е най-доброто за вас.

VPS – ( Виртуален частен сървър)

     VPS е виртуална машина, която се създава върху физически сървър. Доставчикът на хостинг услуги създава множество виртуални машини на един сървър и осигурява изолиран достъп на клиентите си до тях. Този тип услуги са по- добри от споделения хостинг, защото имат заделени строго определени части от общите ресурси на сървъра (процесор, рам и дисково пространство). Клиентът има пълен (root) достъп до своята машина, и има права да инсталира операционна система по желание и приложения, които са му необходими. Обикновено тази услуга се предпочита, защото не е много- по скъпа от споделения хостинг, но предоставя повече възможности, по- стабилна работа на услугите и по- голяма сигурност чрез изолация на потребителите.

Кога трябва да вземем VPS?

     Когато сайтът ни е популярен и през него минават много потребители или когато се изпълняват сложни задачи, се препоръчва виртуална машина. Такъв сайт изисква повече ресурси. VPS е също подходяща услуга за фирми, които имат нужда от e-mail сървъри, за да могат да ги управляват и да имат повече сигурност на коренспонденцията си.

Нает сървър

     Наетият сървър е услуга, при която се взима под наем целия физически сървър и не се споделя с други потребители. Клиентът има пълен контрол и може да избира както софтуера, който да инсталира на него, така и самия хардуер. Ползите от наетия сървър са висока производителност, стабилност и контрол. Физически машините се намират (колокирани са) в сървърното помещение на доставчика, което е задължително да има климатизация, резервно електрическо захранване и резервиран достъп до интернет. Цените на тази услуга варират спрямо характеристиките, но често е доста по- скъпо в сравнение с VPS. Доставчиците предлагат няколко допълнителни услуги за управление на хардуера в случай на повреда.

Кога трябва да вземем нает сървър?

     Наетите сървъри се препоръчват на големи фирми и институции, които обработват голямо количество информация, която изисква сложни операции и изчисления от страна на сървъра.