Coca Cola ядоса Русия и Украйна с картичка за Крим

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

КОНФУЗ
Coca Cola ядоса Русия и Украйна с картичка за Крим
Новогодишните поздравления на американската компания бяха посрещнати на нож от клиентите в двете държави

06 Януари 2016 16:27
0

принтирай

|

текст

Вероятно някога това е било добра идея: поздравителна картичка от Coca-Cola за Нова година с карта на Крим. Но не и днес.

Но тя не успя да разгневи хората и от двете страни. Най-напред възроптаха руснаците, които в социалните мрежи се ядосаха, че изобразената на картичката карта на Русия с текст „Веселени празници от Москва до Владивосток“, която не включва най-новата руска република – Крим, която се отцепи от Украйна през март 2014 и се присъедини към Руската федерация след непризнат от Запада референдум.

Рекламният офис на Coca-Cola Russia очевидно си е казал, че този пропуск лесно може да се поправи: махнали старата карта и сложили нова, в която включили не само Крим, но и  спорните Курилски острови, към които претенции има Япония.

Този път вече протестите се надигнали в Украйна, където в социалните мрежи заваляха призиви за бойкот на американската компания. Отново се наложила бърза реакция и във вторник вечерта новата карта била коригирана. А централата в Атланта, щат Джорджия, пусна официално извинение:

„Нашият офис от Coca-Cola Russia стилизирал картата на Русия, която бе част от нашата новогодишна кампания за поздравителни картички. Новата карта, която се са пуснали е била публикувана, без да бъде одобрена от нас. Извиняваме се за допуснатата грешка. Ние като компания не заемаме политически позиции, които не са свързани с бизнеса, поради това се извиняваме за поздравителната картичката, която вече е премахната“.