Празнична пита на конци

4
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

Това е една от най-лесните и бързи рецепти за приготвяне на вкусна пита, която като се разчупи, се тегли на конци. И не е нужно кой знае какво умение или опит, за да се постигне успех. Следвайте количеството на съставките, прегледайте и видеото, в което се обяснява подробно как се подреждат парчетата от тестото.

Необходими продукти 500 г брашно 100 г брашно за месене и за оформяне на тестото 250 мл топло прясно мляко 25 г прясна мая 50 мл олио 2 яйца 1 жълтък за намазване на питката 100 г меко масло /на стайна температура/ 1 с. л. захар леко препълнена 1 с. л. сол – равна

Начин на приготвяне Разтворете в топлото мляко маята, захарта, оставете да шупне. Отнема около 20 минути. В дълбок или широк съд, а може и на дъска за месене, смесете брашното, закваската, олиото и солта. Добавете разбитите яйца. Замесваме меко тесто, като от време на време посипваме с брашно, за да не полепнат пръстите ни и да оформим мека питка. Покриваме с чиста кухненска кърпа и оставяме на втаса, докато количеството се удвои. Тестото втасва за около два часа. То може да се омеси и в машина, но и на ръка става доста бързо и лесно. Щом като втаса тестото, оформяме леко сплескана пита, която разделяме на четири, а всяка четвъртинка на две. Така имаме осем парчета тесто. С точилката разточваме леко всяко парче, като оформяме правоъгълник с дължина 20 см и ширина 10 см. Намазваме всеки правоъгълник с разтопеното масло. Слепваме правоъгълниците по два от намазаната с масло страна. Навиваме на руло и в крайна сметка имаме четири еднакви по дължина рула. Всяко руло ще се реже на шест, направете си сметка на око. Отрязваме внимателно краищата на правоъгълниците, те са нужни за розичките в средата на питката. Правоъгълниците режим на четири под наклон, получават се триъгълници. В предварително намазана с масло кръгла тавичка подреждаме в средата осемте розички. После подреждаме и нарязаните триъгълници. Оставяме да втаса половин час и намазваме с жълтък. Питката се пече във фурна на 160 или 180 градуса около 30 минути.

Предлагаме ви и линк към страницата с оригиналната рецепта, където можете да проследите инструкциите във видеото. My Webpage

Готовата пита е ароматна, напоена с масло и е много вкусна. Тя е ефектна и ще зарадва както семейството ви, така и гостите ви. И освен това винаги се получава потресаващ резултат.