Почивка на остров САМОТРАКИ – U Travel

3
Добави коментар
utravel
utravel

Маршрут: София – Александруполис – Самотраки 
Дати: 21.05.2016 г. 25.06.2016 г. 03.09.2016 г. 
6 дни / 5 нощувки
Транспорт: Автобус
цена от: 437 лв.

Самотраки е остров в североизточната част на Егейско море, разположен между гръцките острови Тасос и Лемнос и турския Гьокчеада (Имброс). Името му означава „високата Тракия“. До него се стига с ферибот от Александруполис, от който го делят 24 морски мили. Островът е с овална форма с площ 178 кв. километра. Неговата брегова линия достига 59 км, 35 от които са плажове, предимно застлани с дребни камъчета. По последни данни на острова живеят 3000 души. Самотраки е богат на запаси от сладка вода, осеян е с реки, водопади и малки вирове. Притежава уникална девствена природа с богата флора и фауна. Склоновете на планината Фенгари (идва от Луна или „толкова висока, че закрива Луната“ с най-висок връх 1624 м) са обрасли с чинари, борове, кестени и кедри. Водите около острова крият богатство от морски видове. В древността той бил населен с тракийски племена, а от 7 в.пр.н.е. е колонизиран от гърците. Главният град на острова носи същото име, но някои го наричат Хора. Главният курорт на острова още от римско време се нарича Терма. Островът е възпят от Омир в „Илиада“. Той бил избран от Посейдон да наблюдава отблизо развоя на Троянската война. 1–ви ден: Отпътуване от София, в 06 часа от паркинга пред национален стадион „В.Левски” по маршрут София – Александруполис /около 470 км/. В Александруполис ще имема около 2 часа за разходка и похапване, след което качване на ферибота за остров Самотраки. Пътуването е около 2 часа с ферибота до острова. Самотраки (името означава – високата Тракия) е остров в североизточната част на Егейско море, разположен между гръцките острови Тасос и Лемнос и турския Гьокчеада (Имброс). Впрочем той е на морската граница между Гърция и Турция. До него се стига с ферибот от Александруполис, от който го делят 24 морски мили. Островът е с овална форма с площ 178 кв. километра. Неговата брегова линия достига 59 км, 35 от които са плажове, предимно застлани с дребни камъчета. По последни данни на острова живеят 3000 души. Самотраки е богат на запаси от сладка вода, осеян е с реки, водопади и малки вирове. Притежава уникална девствена природа с богата флора и фауна. Склоновете на планината Фенгари (идва от Луна или „толкова висока, че закрива Луната“ с най-висок връх 1624 м) са обрасли с чинари, борове, кестени и кедри. Водите около острова крият богатство от морски видове. В древността той бил населен с тракийски племена, а от 7 в.пр.н.е. е колонизиран от гърците. Главният град на острова носи същото име, но някои го наричат Хора. Главният курорт на острова още от римско време се нарича Терма. Островът е възпят от Омир в „Илиада“. Той бил избран от Посейдон да наблюдава отблизо развоя на Троянската война. Пристигане на острова в Камариотиса. Настаняване в хотел. Нощувка.

2–ри ден: Закуска. Свободно време за плаж или екскурзия

до Палеополис “ СВЕТИЛИЩЕТО НА ВЕЛИКИТЕ БОГОВЕ“ Цена: 15 лв. възрастен; дете до 12 г. – 9 лв..

Цената включва: транспорт, водач и входна такса за музея Тръгване в 10 ч., връщане 13 ч. Там, където планината плавно се спуска към спокойното лазурно море, малко преди то да я поеме в своята мощна прегръдка се намират руините на Светилището на Великите Богове, където са се провеждали мистерии подобни на Елевзинските. Това място се намира в близост до градчето Палеополис разположено в северозападната част на острова на около десетина километра от пристанището Камариотица.През 1874 година австрийска археологическа експедиция започва разкопки около Палеополис и открива един от най-значимите храмови комплекси от пределинистичната епоха.Целият този комплекс, който днес е отлично консервиран и може да бъде посетен като музей на открито е посветен на Каберийския култ към Великите Богове. В Пантеона на боговете, почитани от поклонниците на култа основно място заема богинята Аксерос, която по-късно се асоциира с древногръцката богиня Деметра или Сибила. Практически култът към Великите богове се е изразявал в молитви, отправени към боговете, в ритуални жертвоприношения на животни, поднасяне на молитвени дарове, както и в организиране на празненства в чест на боговете. Според легендата именно на това място, на едно от тези празненства македонският цар Филип II среща Олимпия и я прави своя съпруга. Същата тази Олимпия впоследствие дарява царя с наследник, който по-късно ще стане най-великият пълководец на древността – Александър Македонски.

Връщане в хотела. Нощувка.

3–ти ден Закуска. Свободно време за плаж или възможност за екскурзия :

ТЕРМА И ВОДОПАДИТЕ ПО РЕКА ФОНИЯС

Цена: възрастен – 10 лв.; дете до 12 г. – 5 лв. Цената включва – транспорт и водач Посещение на р.Фоняс (Fonias River) – прочутата река на Самотраки предлага лек 40 минутен пешеходен тур до първия водопад ( 22метра) и първата „ватра” (местно име за естествените водни басейни от планината). Пътят е лесен за всеки както възрастни така и деца, като за тези които не желаят да се включат има хубаво кафе – ресторант до входа на Генуезката кула на плажа, където реката се влива в морето.Посещение на селището „Терма” и термалния извор в селото с достъп до безплатния, открит минерален басейн с температура на водата около 40 градуса (солена вода) и с изключителна гледка към морето. Мястото е било известно още от римско време. Над градчето се издига планина, известна със своите чисти планински езера „Грия Ватра“. Разходка в селцето и възможност за вечеря.

Връщане в хотела. Нощувка.

4–ти ден Закуска. Свободно време за плаж или екскурзия

до красивия залив Пахия Амос и манастира PANAGIA KRIMNIOTISSA

Цена : възрастен – 12 лв.; дете до 12 г. – 6 лв. Цената включва: транспорт, екскурзовод Отпътуване за южната част на острова и посещение на манастира Panagia Krimniotissa , построен на отвестна скала, издигаща се над южния плаж на острова Пахия Амос . От него се разкрива красива гледка към залива, където ще имаме свободно време за почивка и плаж. В близост до плажа има кефе- ресторант , предлагащ всякакви разхладителни напитки и местни ястия.

Връщане в хотела. Нощувка.

5–ти ден Закуска. Свободно време за плаж или екскурзия до Хора – Самотраки

Цена: възрастен – 10 лв., деца до 12 г. – 5 лв. Тръгване в 17 ч. Посещение на Хора – старата столица на острова, прекрасно малко градче с тесни калдаръмени улички и крепостна стена, свидетел за старото ѝ величие. Разположено живопистно на склон, от който се отриват очарователни гледки към морето, то предлага малки кафенета и гръцки тавернички с ароматна и вкусна храна, магазинчета със сувенири, билки и домашни сладка.

Връщане в хотела. Нощувка.

6–ти ден Закуска. Освобождаване на хотела около обяд. Отпътуване за Камариотиса –главният град и пристанище на острова. Свободно време в градчето. Отпътуване с ферибот за Александруполи и от там за България.

Цената включва: ♠Транспорт с комфортен автобус ; ♠ 5 нощувки със закуски в „Archondissa Boutique Beach Hotel“ или подобен ♣ Посещение на Александруполис; ♠ Медицинска застраховка с Асистанс с покритие 5000 евро; ♠ Пътни и магистрални такси; ♠ Водач от фирмата и екскурзоводско обслужване.

Цената не включва: ♥ Билет за ферибота на човек – 25 евро в двете посоки; ♥Доплащане за медицинска застраховка: Лица над 64 год. – 4 лева.

За осъществяване на допълнителните екскурзии са необходими минимум 15 туриста. Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20 туристи Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи:7 дни преди началната дата на отпътуване. Начин на плащате:депозит 30% от пакетната цена, доплащане – до 10 дни преди отпътуване Необходими документи: лична карта или валиден задграничен паспорт. За деца под 18 години пътуващи с 1 родител или без родители – нотариално заверена декларация, че са съгласни детето да пътува в чужбина и задължително паспорт. Деца, чийто родители имат различни фамилии е задължително да носят копие от акта за раждане на детето. За *Република Гърция няма визови, санитарни и медицински ограничения и специални изисквания. Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които по някакви причини им е отказан достъпа до Гърция, поради забрана за напускане на страната, невалидни или липсващи документи или други независещи от него причини. Туроператорът си запазва правото за промяна на последователността при провеждане на допълнителните екскурзии в зависимост от метеорологичните условия и възможностите на гръцките партньори. Туроператорът е сключил застрахователен договор по чл.42 от Закона за туризма „Отговорност на туроператора“ със ЗАД „ЛЕВ ИНС“АД и номерът на застрахователната полица е:21579005/13121510000383