Най-търсените професии през 2016г. ще са програмисти и финансисти

1
Добави коментар
crimesnews
crimesnews

Най-търсените професии през 2016г. ще са програмисти и финансисти

Предвиждат се много обучения за квалификации, като грубия брой на хората, които се очаква да бъдат обучавани е около 11 000. Най-желаните обучения са за счетоводители, сервитьори, бармани, помощник-възпитатели и охранители.

автор: admin

2016-01-07 09:58:00

2016-01-07 09:58:00

През новата година, най-търсените специалности сред вишистите ще са работещите в сферата на финансите, информационните и комуникационни технологии, преподаватели, физици и математици. 13,5% от предприятията и компаниите имат планове за наемане на нови служители, което ще разкрие 143 765 нови работни места.

Това показва проучване от националния план по заетостта, който е с бюджет 73 млн. лв. Очакванията са, че с този план ще е възможно 21 000 безработни българи да започнат работа по програми, които се субсидират от държавата. С приоритет ще се назначават млади хора (до 29години), хора с трайни увреждания, както и хора в предпенсионна възраст. Предвиждат се много обучения за квалификации, като грубия брой на хората, които се очаква да бъдат обучавани е около 11 000. Най-желаните обучения са за счетоводители, сервитьори, бармани, помощник-възпитатели и охранители.

Сред хората със средно образование ще се търсят готвачи, сервитьори, бармани, продавачи, фризьори и козметици. Шофьори, работници в шивашката и хранителната индустрия, оператори на машини, както и дървообработването, също ще са сред търсените професии през 2016г.

Хората, получили само основно образование, могат да се насочат към селското, госпото и рибното стопанство, както и строителството, добивната и преработващата промишленост.