Твърде много приятели във Facebook може да е стресиращо | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ИЗСЛЕДВАНЕ
Твърде много приятели във Facebook може да е стресиращо
Колкото повече приятели – толкова повече стрес

07 Януари 2016 11:41
0

принтирай

|

текст

 

Facebook дава възможност на хората да се свързват, да обменят снимки и коментари. Но той може и да натовари с допълнителен стрес потребителите, както показват най- новите проучвания на Университета в Монреал, Канада.

Проучването е проведено сред тийнейджъри на възраст между 12 и 17г. 88-те доброволци са описали колко време прекарват в социалната мрежа, с колко хора са контактували, какви публикации или коментари са направили, както и как са се чувствали и какво са мислили.

Някои от въпросите са целяли да потърсят признаци на депресия, а други – да изследват нивата на стрес и самочувствието на потребителите. Трети са били фокусирани върху това, колко подкрепа е почувствал или получил потребителят. За целите на изследването, доброволците са дали и четири проби от слюнка, за да бъдат установени нивата на кортизол – хормон на стреса, чиито стойности варират.

Изследването показало, че високи нива на стрес сутрин повишават риска тийнейджърът да развие депресия по- късно, а постоянното високото ниво на кортизол може да доведе до мозъчно увреждане, засягащо способностите за концентрация, социално взаимодействие и вземане на решения. Също така, учените са установили, че потребителите с повече от 300 приятели в социалната мрежа имат по- високи нива на кортизол.

В резултат, колкото повече приятели във Facebook има човек – толкова по- голяма е вероятността да се чувства изнервен и неспокоен. Изследването не е установило връзка между нивата на хормона и симптомите на депресия или понижено самочувствие. Но, за учудване на изследователите,  и при тийнейджърите, които усещат положителното отношение на много хора, също се наблюдава високо ниво на стрес.

Проф. Соня Лупиен: „Да имаш твърде много приятели може да е стресиращо
––––––––––––

 

Проф. Соня Лупиен, ръководител на изследването, казва:  „До определен брой приятели в социалната мрежа човек чувства някаква социална подкрепа и се чувства добре. Но в един момент нещата се променят.“ Може би управлението на твърде много контакти изисква повече усилия. Или пък, повечето от тях са просто познати имена, отколкото истински поддържащи приятели.

Учените смятат да проведат допълнително изследване, за да установят дали резултатите ще бъдат същите при други възрастови групи. А дотогава, за всеки случай по- добре редуцирайте приятелите си до здравословните 300.