Учените обясниха феномена на котките – Хитлер | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ЧУДОТО НА ГЕНИТЕ
Учените обясниха феномена на котките – Хитлер
Откритието ще помогне на при изследване на такива болести като вроден порок на сърцето или заболявания, свързани с вътрешно утробното развитие на плода.

07 Януари 2016 18:00
0

принтирай

|

текст

Учени от Университета Бата и Единбургския университет разгадаха причините за петнистата окраска на някои котки и на правоъгълните петна под носа, които наподобяват на мустачките на Хитлер – съобщи специализираното издание Nature Communications

Според анализа на генните специалисти, причината за необичайния феномен е мутацията на гена kit, който намалява скоростта на размножаване на пигментните клетки. В резултат на това козината на котките остава бяла, защото няма достатъчно клетки за създаване еднотипна окраска.

„Винаги сме подозирали, че пигментните клетки по някакъв начин получават информация за това какви орнаменти да се получават върху козината. Но на практика те се разполагат хаотично“ – коментира проф. Иян Джексън от Единбургския университет. „Този процес прилича на дифузия: ако капка мляко попадне в чаша кафе, то постепенно ще промени цвета си. Същото се получава и при козината на котките“.

Той обяснява, че преди учените са смятали, че мутацията на гена зависи от скоростта, с която се движат пигментните клетки.

Това откритие би могло да помогне на учените при изследване на такива болести като вроден порок на сърцето или заболявания, свързани с движението на клетки при вътрешно утробното развитие на плода.