Как се грижат за онкоболните в Австрия?

1
Добави коментар
teokostov
teokostov

Охлаждаща шапка спасява косата на пациентите от последиците от химиотерапия

Косопадът е една от най-значимите странични ефекти на химиотерапията. Както за жените, така и за мъжете загубата на косата удря драматично самочувствието им. Голото теме също така прави и болестта видима. Дори има пациенти, които точно поради тази причина прекъсват животоспасяващата терапия.

Обаче с най-обикновена охлаждаща шапка нещата могат да се променят. С нея главата се подържа хладна и аксесоарът се приема много добре от онкоболните.

„Сутрин като се събудя първото, което гледам е дали има паднала коса на възглавницата ми. И когато няма въздъхвам облекчено. След ставане гледам да си направя все пак хубава прическа, сешоар, разбира се не ползвам, но полагам грижи за външността си”, разказва 64 –годишната Герта Х.

Идеята за поставяне на охлаждаща шапка при провеждане на химиотерапия  се лансира за първи път преди 1 г. на форум в Лондон, Великобритания. Австрия решава да се включи в проекта, и след снабдяване с необходимата апаратура и аксесоари веднага услугата се предлага на раковоболни пациенти.

Резултатите досега са обнадеждаващи, а услугата радва болните.Всички дами са си запазили косите , а единственият мъж, участвал в предварителното тестване също  е доволен . Системата е доста проста: охлаждащата шапка се състои от 2 части: през силиконовата обвивка се помпа охлаждаща течност като се подържа температура от 18 С . Лекарят като взлезне с охлаждащия уред в залата за вливания го посреща мощно „ура”. Малцина считат терапията за неудобна. Все пак е възможно да се появи главоболие заради употребата на охлаждащата шапка.

Процедурата започва с лента, която предпазва ушите. Косите се намазват с гел, за да може силиконовото покритие да се плъзга по тях, тъй като трябва да стои солидно и плътно прилепнал. 60 мин. преди началото на химиотерапията се започва с охлаждането.

Охлаждащата шапка помага да се понесе по-лесно химиотерапията и най-вече има психологически ефект. Охлаждането продължава по време на химиотерапията, както и между 1- 3 часа след това, тъй като фоликулите на косата се делят много бързо и около 90 % от тях се намират във фаза на растеж. Те са толкова точно чувствителни към химиотерапията колкото и туморните клетки, обясняват специалистите.

При охлаждането се свиват съдовете на кожата на главата, по този начин се намалява оросяването и притока на кръв, като в същото време по-малко количество от химикала (цитостатици) проникват до косата чрез кръвта, и оттам по-малко косопад.

Все пак някои критически настроени пациенти изразяват опасенията си, че влошаването на кръвоснабдяването може да намали успеха на терапията. Ново проучване сред 1300 пациенти обаче сочи, че тези опасения засега са безпочвени.

От медицинска гледна точка загубата на коса е най-малкият страничен ефект, единодушни са и лекари, и пациенти, но всички те подкрепят новата грижа, която се предлага в Австрия.

Важно след лечението с химиотерапия онкоболните да се показват без притеснение в обществото и да са част от него.И дали искат да разказват за раковото си заболяване или не , е въпрос на личен избор. Важното е да не губят качество на живот.

Много от тях признават, че като си видят голото теме мислят негативно за химиотерапията като  го свързват с близката смърт.” Когато си видя голото теме сутрин в огледалото, просто си затварям очите. А така с коса е доста по-добре”, признава и 48-годишният Гюнтер Т.

Процедурата струва 32 евро, но още не е ясно как ще се поема от публичните фондове.