Ейми Уайнхаус страдала от „Синдрома на Турет“ | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Спекулациите за здравословното състояние на трагично починалата през 2001 г. поп — звезда Ейми Уайнхаус не престават вече толкова години. Но майка й Джанис Уайнхаус-Колинз е решила да сложи край с мемоарната книга „Любещата Ейми: историята на майката“, която ще излезе от печат на 12 януари.

В интервю за списание People майката открехна малко завесата и разкри, че дъщеря й имала сериозен психически проблем, страдайки от „Синдрома на Турет“

Известно е, че още от малка тя била постоянно в конфликт с учители и съученици в училището си си в Северен Лондон, заради което получава прякора „Ураганът Ейми“. Тя внезапно избухвала и в изблик на гняв обиждала и псувала всеки около нея. „Тя просто трябваше да изрече онова, което я измъчваше отвътре“  пише майката биографичната книга. „След това дори не знаеше, какво е говорила“.

Синдромът на Турет е наследствено неврологично заболяване, при което пациентът страда от множество двигателни и речеви тикове, които се появяват в детството и периодично се променят. В миналото синдромът е бил свързван предимно с неволните ругатни и неуместните коментари, които страдащите от него произнасят натрапчиво. Този симптом обаче се открива само в малка част от боледуващите. Интелектът и физическото здраве остават незасегнати. Известно е, че психосоциални фактори не причиняват синдрома, но могат да влошат или подобрят състоянието на пациента.

Още режисьорът на документалния филм за Ейми Асиф Кападиа сподели за в.“The Sun“: „Бихме могли да кажем, че Ейми и била психично болна и е страдала от мозъчни проблеми“. Той обаче смятал, че те са резултат от злоупотребата с наркотици и алкохол.

Майката споделя в книгата си, че Ейми била изключително надарена още от малка: „Мисля, че тя беше много интелигентно дете. Тя беше толкова надарена, че живееше в свой собствен свят, но той също не бе на нейното ниво и тя не се вместваше дори в него. Но пък имаше страхотен живот“ – разказва майката.

Много талантливи гении са страдали от този синдром, като най-известен случай е Моцарт. В едно от писмата си до своята любима Мария Анна Текла той пише:
“Мръсотия! О, мръсотия! О, сладка дума! Мръсотия! Вкуснотия! Също е хубаво! Мръсотия, вкуснотия! Мръсотия! Петънце! О, чаровно! Това ме радва! Мръсотия, вкуснотия, петънце!”