Араби и евреи се целуваха срещу етническите предразсъдъци | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

В отговор сайтът заснел видеоклип, в който няколко двойки евреи и араби, хомосексуални и дори напълно непознати се целуват пред камера. Клипът е в отговор на решението за изключването на романа от училищната програма по литература и е акт на противопоставяне срещу омразата и дискриминацията. Видеото беше качено в социалната мрежа „Фейсбук” и събра стотици хиляди гледания, но беше премахнато.

Романът „Живата ограда“ е на писателката Дорит Рабинян, в него се разказва за пламенната любов между преводачката Лиат и живописеца Хилми. Предложението за изучаването му в училище идвало от преподаватели в редица училища.

Първоначално професионална комисия препоръчала изучаването на романа. Но Министерството на просветата преценило, че това е опасно за подрастващите и за нацията. То смята, че описанието на интимните отношения между евреи и неевреи застрашава възпитанието на младежта и съхранението на идентичността и самосъзнанието на еврейския народ. Ведомството посочило необходимостта да се „съхранява наследството и самоидентификацията на учениците от всички слоеве на израелското общество“. Оттам отбелязали също, че подрастващите „още нямат всеобхватен поглед върху света и не са в състояние да преценят опасността от асимилация“.

„Ние ще продължим да вярваме, че хората са преди всичко човешки същества, преди религията и националността си”, написаха в изявление авторите на идеята от „TimeOut” Тел Авив.

Списанието събра шест двойки, мъже, жени гейове и напълно непознати, които сключиха устни с посланието „евреите и арабите отказват да бъдат врагове”, написано на английски, иврит и арабски.

То бързо натрупа повече от 100 000 гледания във „Фейсбук”, но изчезна. От социалната мрежа отрекоха да са премахвали клипчето, отбелязвайки възможността атаката да е дело на хакери.

От септември 21 израелци и един гражданин на САЩ бяха убити от палестинци, а най-малко 137 палестинци са убити от израелските сили за сигурност в същия период.