Нападателят на полицейски участък в Париж е идентифициран | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ФРАНЦИЯ
Нападателят на полицейски участък в Париж е идентифициран
Нападателят е размахвал сатър и е носил шахидски пояс с експлозиви, които се оказаха фалшиви

08 Януари 2016 20:47
0

принтирай

|

текст

Мъжът, който вчера бе застрелян при опит да нападне полицейско управление в Париж, е бил идентифициран от приятелите си. Това е тунизиецът Тарек Белгачем, предаде AFP.Мъжът, който носеше фалшив пояс с експлозиви по време на вчерашната атака, е бил арестуван преди през 2013 г. за грабеж. Тогава той е бил бездомен и без документи и се е представил като мароканец на име Салах Али. 

 

Мъж бе застрелят от полицай, докато се е опитвал да нахлуе в полицейско управление в северните части на Париж.

Загиналият е бил въоръжен с нож и е крещял „Алах Акбар“ или „Алах е велик“ по време на нападението. Според източници той е носил пояс с експлозиви, който се оказал фалшив. Освен това е размахмал касапски сатър. 

„В четвъртък сутринта мъж се е опитал да нападне полицай на рецепцията на полицейско управление преди да бъде застрелян от полицията“, каза говорителят на Вътрешното министерство Пиер-Анри Брандет.

Полицията не е успяла да го идентифицира веднага, защото нападателят е  бил без документи. В джобовете му са открити мобилен телефон и лист хартия, на който е отпечатано черното знаме на ИДИЛ и има текст на арабски, който твърди, че нападението е предприето от името на Халифата. SIM-картата му била от германски мобилен оператор.  

По-късно по отпечатъци от пръстите (регистрирани в базата данни ФАЕД (автоматизиран регистър на дигитални отпечатъци, Fichier automatisй des empreintes digitales – FAED) е идентифициран и се оказа познат на полицейските служби във връзка със случай на изнасилване през 2013 година в Южна Франция. Тогава мъжът се представил като Саллах Али, без постоянно местожителство, роден през 1995 година в Казабланка, Мароко.

Нападението идва в деня, в който Франция отбелязва една година от атентата срещу редакцията на сатиричното издание „Шарли ебдо“, при който загинаха 12 души.

Населението на окръга Гут Д’Ор, където е станало нападението, е предимно от африкански произход. От съобръжения за сигурност Линия №2 на метрото е била блокирана – в района между „Бланш“ и „Белвил“, както и Линия №4 между Ромюр-Себастопол и Порт дьо Клинянкор. 

 

 

Инцидентът е станал точно в момента, в който президентът Франсоа Оланд е говорил пред полицейските началници в централата на френската полиция. След като научил за нападението Оланд казал, че това е „нападение срещу Френската република“ и заплашил: 

Извършителите на подобни действия трябва да знаят, че ще бъдат преследвани безмилостно, залавяни и наказвани с цялата строгост на закона“

Президентът призовал полицията да гарантира свободата и единството на нацията, която трябва да защитава тези свои права, защото те са част от историята и съдбата на Франция.

 

#barbes #gouttedor pic.twitter.com/bEwHB9gPH9
— Anna Polonyi (@akilincs) January 7, 2016

 

Говорителят на полицията съобщил пред AFP, че разследването смята, че се касае за „терористичен акт“, докато министерството на вътрешните работи смята, че се касае за „стандартно криминално действие“ и не става дума за тероризъм.

 

 

Френската полиция е в постоянна бойно готовност от 13 ноември, когато три джихадистки банди извършиха брутално терористично нападение в центъра на френската столица.

През декември полицаи откриха огън срещу автомобил на мъж, който се опита да нахлуе през огражденията в района на Монумента на инвалидите. Впоследствие той бе арестуван.

На 1 януари войници, охраняващи джамия във Валанс, южна Франция, стреляха по моторист, който се опитал да ги сгази. 29-годишният нападател, който бил ранен при стрелбата, е задържан и са му повдигнати обвинения в опит за убийство и нападение на полицаи.

По време на разпита той разказал, че е искал „да убие полицаи и да бъде убит“. Той признал, че се е радикализирал от посещения в сайтове на „Ислямска държава“ в Интернет.

 

Paris right Now . #paris pic.twitter.com/jFLaGgXk1a
— patrick suffo (@patsuffo) January 7, 2016