Децата, които прекарват повече време с бащата са с по-висок IQ | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

СЕМЕЕН УЮТ
Децата, които прекарват повече време с бащата са с по-висок IQ
Различията между децата, расли с баща и без баща са видими дори и при възрастните над 42 години.

09 Януари 2016 20:18
0

принтирай

|

текст

 

Присъствието на бащата в ранния стадии от развитието на детето може да повлияе значително върху кариерното развитие на детето – твърдят учени от Университета в Нюкасъл.

Изследването установило също така, че бащите отделят много по-голямо внимание на синовете, отколкото на дъщерите си. Учените предупреждават, че не е достатъчно майката и бащата да живеят заедно, много по-важно е бащата да се ангажира активно с отглеждането и възпитанието на своите деца.

В проучването участвали 11 000 мъже и жени, родени след 18958 г. Учените ги питали дали техните бащи са се ангажирали с отглеждането им – дали са им чели книжки, дали са си играели с тях, дали са организирали приятно прекарване на времето за цялото семейство заедно.

Резултатите от изследването са публикувани в най-новия брой на списание Evolution and Human Behaviour.  Заключението на учените е еднозначно: децата, които са израснали в семейство с грижовен и внимателен баща имат по-голям коефициент на интелигентност (IQ) и социално са по-мобилни – за разлика от децата, които са били възпитавани само от майките си.

Различията между децата от единия и другия тип са видими дори и при възрастните над 42 години.

д-р Даниел Нетъл, ръководител на изследователския екип, коментира за в. „Telegraph““: „Най-изненадващото за мен и моите колеги бе това, че различията между двата типа деца много значително и забележимо и децата се „възползваха“ от родителското внимание дори 30 години по-късно и онези, които са чувствали вниманието и подкрепата на бащите са доста по-мобилни, пробивни и успешни в кариерата“.

Данните показват, че присъствието на двата родители осигурява много предимства на детето – повече способности, повече възможности, по-голяма увереност и самочувствие, които продължават и много дълго след това – когато те вече са пораснали и самите те се грижат за своите деца“.

Джон Дейвис, главен изпълнителен директор на фондация  Families Need Fathers сподели: „Надяваме се това изследване да привлече вниманието на правителството и да накара министрите да променят своята политика, осъзнавайки необходимостта от това едно дете да расте пълноценно с майка и баща“.