Премиер като наказание за алкохолизъм | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ЛАТВИЯ
Премиер като наказание за алкохолизъм
Кметът на Рига предложи подпийналите шофьори да бъдат наказвани не с 15 денонощия арест, а с временно назначение като министър-председател

09 Януари 2016 19:44
0

принтирай

|

текст

Кметът на Рига Нил Ушаков обяви на своя профил в Facebook конкурс за „най-добър вариант“ са избиране на министър-председател, след серията от шумни откази от този пост на политиците, на които той бе предложен от президента на страната.

Последният скандален случай на отказ бе на кмета на град Валмиера Яниса Байкса, който отклони поканата на президента Раймондс Вейонис с думите, че предпочита кметския пост. 

Нил Ушаков даде първото предложение в своя конкурс: „Всички знаят, че за употреба на алкохол зад волана съдът дава 15 денонощия арест. Защо пък да не заменим тази присъда със задължително „командироване на нарушителя за две седмици на премоиерския пост“. Жестоко, нали! Мога да ви дам още един пример: да организираме масови състезания по играта „камък – ножица – хартия“, и който загуби – става премиер“.

Последното му предложение е президентът на даде обява в агенциите за подбор на експертен персонал, и кандидатурите да бъдат обсъждани публично, а гражданите да имат последната дума. 

Преди последния отказ отвод си направиха още министъра на финансите Янис Рейрс и министърът на вътрешните работи Рихардс Козловскис.

Както е известно министър-председателката Лаимдота Страуюма подаде оставка на 7 декември м.г. заради протестите срещу предлаганата от нейното правителство здравна реформа и отношението й към фалиралата вече авиокомпания AirBaltic. Оттеглянето на първата жена министър-председател на балтийската страна идва, след като подкрепата за нейната партия „Юнити“ („Единство“) падна под тази на коалиционните й партньори.