Най-посещаваните СПА курорти в България

18
Добави коментар
Mitko_Dimitrov
Mitko_Dimitrov

Над 225 – толкова са местата в България, където има находища с минерална вода. За малка България толкова много минерални извори е истинско богатство. Само в Южна България има 148 извора, а в Северна – 77.

На повечето места у нас минералните извори са с гореща вода, но има и такива със студена. Но едно е сигурно – всички са лечебни.

В България има много СПА курорти, чиято вода е разнообразна по химичен състав, температура и свойства и които предлагат разнообразни възможности за СПА и уелнес.

Предлагаме ви да видите кои са най-посещаваните СПА курорти в България.

Велинград

Градът е известен като СПА столицата на Балканите. Велинград е на първо място в България по изобилие и разнообразие на минералните си води, чиято температура варира между 28°С и 91°С.  Броят им надхвърля 70. Най-горещи са водите в квартал Каменица – с температура до 91°С. Тук се намира и най-големият карстов извор в България – „Клептуза”.

Минералната вода във Велинград оказва благоприятно влияние на опорно-двигателния апарат, подобрение на състоянието при неврологични заболявания, хипертония, гинекологични заболявания, бъбречно-урологични, дихателни и стомашно-чревни заболявания. Освен че лекува, велинградската минерална вода подмладява и разкрасява.

Сандански

В района има над 80 извора с температура от 42 до 81°С. Минералната вода е с много ниска минерализация и богат химически състав. Градът  е богат и на исторически  забележителности.

Тук съчетанието на лековити води и на специфичен климат със средиземноморско влияние действа благоприятно при заболявания на дихателните пътища, артро-ревматизъм, опорно-двигателната система, периферната нервна система и др.

Сапарева баня

Курортът  се намира в Западна България, на 70 км южно от София, под северните склонове на Рила планина. Тук се намира термалният извор с най-висока температура в България. Това е единственият в България и…