Екстрадират Ел Чапо в САЩ

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Това противоречи на предишните усилия на президента Енрике Пена Нието, който отказваше да даде Гусман на американското правосъдие, докато през юли баронът не избяга от мексиканския затвор, в който беше държан.

Преди дни морски пехотинци успяха отново да заловят Ел Чапо. Той беше върнат в същия затвор, а в последствие се оказа, че американският актьор Шон Пен е интервюирал гангстера, докато последния е бягал от властите. Срещата е била част от усилията на Чапо да уреди биографичен филм за себе си, но сега интервюто беше публикувано в сп. „Ролинг стоун”.

Изявление на главният прокурор на страната гласи, че агенти на „Интерпол” се намират в затвора Алтиплано, където ще изпълнят международната заповед за ареста му. Мексико получи американските искания за задържането му по редица обвинения, в това число за наркотрафик и убийство, още миналата година.

След като екстрадирането вече е позволено от съдия, финалното решение е в ръцете на външното министерство. Гусман може да обжалва мярката, като адвокатът му вече е казвал, че ако трябва това ще стане пред върховния съд на страната.

През уикенда властите заявиха, че затворът Алтиплано вече е с подсилени подове. През юли Ел Чапо избяга през дупка в килията си, която водеше към прокопан 1,5 километров тунел. Това беше второто бягство на Гусман от мексикански затвор, след първоначалното през 2001 година.