Как бе заловен наркобарон №1 „Ел Чапо“

2
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Мексиканският информационен канал Televisa излъчи днес видеозапис от GoPro камери, носени от мексиканските командоси, участвали в операцията по залавянето на наркобарон №1 Хоакин „Ел Чапо“ Гусман.

Видеото е било цензурирано от тайните служби, преди да бъде показано и реално са останали само 15 минути от операция „Черния лебед“ – както е била кръстена специалната мисия в град Лос Мочис на 8 януари. Беше съобщено, че първоначално „Ел Чапо“ (Дребосъкът) е успял да се изплъзне на командосите, като е избягал през  канализацията и се е укрил в крайпътен мотел.

При операцията се е стигнало до престрелка и петима души са били убити, а шестима ранени.

Видеото е дадено на телевизията от мексиканския журналист Карлос Лорет де Мота, а той го е получил от свой познат от командването на морските пехотинци.

Във видеото се вижда как командирът заповядва на морските пехотинци да атакуват и да претърсят къщата. Започва престрелка и един командос е ранен. Негов другар го насърчава и му казва „Стой спокойно, момче!“ 

Когато стрелбата спира, „Дребосъкът“ вече напуснал къщата. 

Друг командос с покрито лице и камера на каската хвърля гранати в стаята, където се крият охранителите на „Ел Чапо“, след което пуска светлина. Неговият началник го насочва към стаята, след което праща и подкреплението да го прикрива.

Виждат се труповете на поне двама охранители, проснати на пода в прашната стая, в която има маса и стол и един хладилник с отворена врата, а съдържанието му е изсипано на пода.

Командирът на операция се чува как вика: „Прикривай го там! и „Още един от другата страна“. После се чува размяна на изстрели и експлозиви. Малко по-късно командосите щурмуват стълбите, а командирът заповядва: „Претърсете добре стаята:.

Командосите проникнали в скривалището му през два входа, а вътре е имало най-малко 15 охранители, въоръжени с автоматично оръжие и гранатомети. При престрелката били убити петима от бойците на наркобарона. Един от мафиотите е заловен жив от няколко въоръжени командоси, с ръце на гърба и коленичил на пода. Заловен е жив дясната ръка на „Дребосъка“ – Иван „Ел Чоло“ (Индианецът). 

Операцията е продължила три часа, като началото е било в 04.00 ч. сутринта. Гусман не се вижда никъде в кадрите, тъй като е успял да избяга през тайна врата, която се намира зад едно от огледалата в стаята и води към канализацията. През това време неговите охранители се опитвали да подлъжат командосите да ги преследват по покрива на къщата, за да дадат време на „Ел Чапо“ да избяга. 

Преди да бъде заловен  наркобарон №1 е прекарал няколко часа под земята, но започнал да вали обилен дъжд, който бързо запълнил подземната канализация и се наложило той да излезе на повърхността през шахта близо до газова станция на около 2 км от скривалището му. Командосите го открили там и го заловили. Докато му слагали белезниците, той казал само „Край, свърши ми ваканцията“. 

В стаята на „Дребосъка“ открили огромен телевизор и DVD-система с всички серии на филма „Кралицата на юга“ (La Reina Del Sur), в който се разказва за жена – бос на наркомафията с участието на известната мексиканска актриса Кейт де Кастийо.  Открили още ампули с тестостерон за инжектиране, спринцовки, антибиотици и кондоми. 

Срещата на Шон Пен с „Ел Чапо“
––––––––-

Тайните служби са се свързали с Шон Пен, за да го разпитат за интервюто му през октомври и за това как е било уредено. Засега се знае, че това е станало с посредничеството на същата тази любима актриса на наркобоса Кейт де Кастийо (43) .  Предполага се, че тайните служби са следили нея и така са се добрали да „Дребосъка“.