Google отбелязва 388 години от рождението на Шарл Перо

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес илюстраторите на Google отбелязват 388 години от рождението на Шарл Перо с цели три празнични дудъла (драскулки). Художничката Софи Диао е пресъздала сцени от три от най-популярните интерпретации на писателя – Пепеляшка, Спящата красавица и Котаракът в чизми.

Шарл Перо е роден в Париж през 1628 година, в богато буржоазно семейство. Получава добро образование и постъпва на кралска служба при финансовия министър на крал Луи ХІV. Литературата става част от живота му едва когато Перо е вече на 55 години, но писателят успява да даде тласък на революция в писаното слово.

Неговите приказки са интерпретации на народното творчество. Сборникът му е публикуван за първи път през 1697 година под заглавие “Приказки за моята майка” или “Истории и приказки от старото време с морални наставления”.

В книгата първоначално влизат осем приказки, сред които “Червената шапчица”, ”Котаракът в чизми”, ”Палечко” и ”Пепеляшка”. В следващите издания Перо добавя още две приказки и една повест. Всичките му разкази завършват с нравоучителни стихове и имат за цел да възпитават децата и да издигат нравствените устои.

Един от най-големите приноси на автора е именно промяната в класическата литература, която поема по пътя на Просвещението. И до ден днешен, 388 години след рождението му и 313 години след смъртта му, интерпретациите му продължават да се препечатват и да стават основа за други художествени произведения.