Дейвид Бауи кръстил албума си Blackstar на рака, от който страдал | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

IN MEMORIAM
Дейвид Бауи кръстил албума си Blackstar на рака, от който страдал
„Черна звезда“ радиолозите наричат радиалния белег, който доказва наличието на ракови клетки в организма

12 Януари 2016 21:49
0

принтирай

|

текст

 

След новината за смъртта на Дейвид Боуи на 11 януари, феновете на легендарният рокер търсят отговори на много въпроси в последния албум на звездата, който се появи на пазара в петък – 8 януари.

Много обърнаха внимание на заглавието на албума – Blackstar и на символа ★, търсейки скрити послания от гениалния музикант.

Все повече са склонни да мислят, че този албум е по-скоро концептуален и с него той е искал да разкаже на всички за своите физически страдания и борбата с рака, който го уби, след като запази тайната от всички повече от година – дори от семейството и най-близките приятели.

Главният редактор на нюйоркското издание Talkhouse Майкъл Азерад сподели в Twitter, че някои определен тип увреждане на органите, поразени от рака се наричат от радиолозите „black stars“ , когато търсят симптоми на болестта.

 

Drew Daniel (Matmos) wrote a beautiful, moving @Talkhouse piece about Bowie. “Let’s turn on and be not alone.” https://t.co/zehj30PJ8h
— Michael Azerrad (@michaelazerrad) January 12, 2016

 

Стиховете в песента, дала заглавието на албума са маркирани също с „черна звезда“ (★) и в тях се казва: 
 

„Something happened on the day he died
Нещо се случи в деня, в който умря
/ Spirit rose a metre and stepped aside /
Духът израсна с метър и отстъпи
Somebody else took his place,
Някой друг зае неговото място
and bravely cried
и смело изплака
(I’m a blackstar, I’m a blackstar)“.
Аз съм черна звезда

Макар „черните звезди“ се откриват най-вече по гърдите и са доказателство, че радиалния белег, който оформят е по-скоро доброкачествен, за феновете това е по-скоро тайнствено послание от Боуи и обясняват решението му да кръсти така своя албум. Семплата обложка на албума – черна звезда на бяло фон – е първият му албум, на който не е изобразено лице – от всичките му 25 албума.

В понеделник дългогодишният продуцент и много добър приятел на Боуи – Тони Висконти – потвърди, че музикантът му е намекнал, че Blackstar е замислен като „подарък на раздяла“ с феновете. Затова той е издаден умишлено само два дни преди кончината му.

Албумът излезе заедно със сингъла и мюзикъла Lazarus, които станаха факт точно в края на миналата година. В продукцията off-Broadway главният герой Томас Джером Нютън – извънземното, чиято роля се изпълнява от Дейвид Боуи във филма от 1976, сега е поверена на Майкъл Си Хол, който вече е на възраст и е готов да се върне отново на планетата си.

Текстовете на Lazarus и Blackstar, в чиито видеоклипове Дейвид Боуи пее на смъртния одър, постоянно се появяват символи на смъртта като черепи.

Белгийският театрален режисьор Иво ван Хоув разкри, че той е единствен е бил посветен в тайната на Боуи, тъй като актьорът го помолил да не присъства на всички репетиции, защото не се чувствал добре, но го заклел да не казва на никого, защото не можел да понесе мисълта някой да го съжалява. Ван Хоуз разкри, че мистериозният рак, който отне живота на легендарния рокер всъщност е бил рак на черния дроб.