5 стъпки в самостоятелното организиране на пътуване

1
Добави коментар
Touristika.bg
Touristika.bg

Лесно ли е да си организираш сам пътуване? Възможно ли е да тръгнеш на път, без да се записваш в организирана екскурзия и да избегнеш евентуално попадане сред група екскурзианти с разнопосочни интереси, интелект, култура и предпочитания?

Разбира се, че е възможно, а в ерата на развитите информационни технологии да си организираш сам пътуването стана и доста лесно. В много случаи се спестяват и разходи, но по-важното е, че пътувайки самостоятелно, се “застраховаш” от редица разочарования като например да стигнеш до мечтаната дестинация, без да видиш всичко, което интересува лично теб, да чакаш другите екскурзианти да се съберат на време за обзорната обиколка на града или пък да разгледаш най-любопитната според теб местна забележителност за има-няма 15 минути, докато на теб ти се стои там цял ден. Най-големият плюс на самостоятелното и организирано от самия теб пътуване е да си създадеш свой уникален маршрут и преживявания, с които истински да усетиш магията на пътешествието – тази да откриваш сам места, на които никога не си бил преди.

Да проучиш и начертаеш сам маршрута на пътуването е любимо занимание за всеки запален пътешественик

Ето основните стъпки, през които минаваме, за да си организираме сами пътуването:

Стъпка 1: Избор на транспорт Пътуване със самолет За по-голямата част от българските пътешественици решаването на въпроса с полетите по избрания маршрут е най-сложната част. Липсата на достатъчно полети и конкуренция между авиокомпании, както и нуждата да се ползват отдалечени летища са най-големите препъникамъни всеки път, когато си начертаем маршрут. Някакъв избор на полети реално съществува само от летище София. Това е в пряка връзка с цените на самолетните билети и допълнителните разходи, които ще направим да се придвижим до друго летище, далеч от града, в който живеем. Така организацията на цялото ни пътуване неизменно започва от решаване на въпроса как да се придвижим от точка А до точка Б. Самолетните търсачки влизат в употреба със серия от търсения на няколко изходни летища – София, Варна, Бургас, много често и Букурещ, Истанбул и съответната двупосочна комбинация с дестинацията, към която сме се запътили или с няколко дестинации по обиколния маршрут, ако ще изпълняваме такъв. Може да се възползваме от т.нар. open-jaw самолетни билети, особено ако ще обикаляме няколко града (или държави), за да кацнем на отиване в началото на маршрута, а да излетим от последната му точка. В подобни случаи не всички автоматизирани самолетни търсачки ще ни покажат налични опции и ще ни отнеме малко повече време да открием най-благоприятния вариант на самолетен билет, но усилията си струват. Ще разгледаме повече места, без да е нужно да се придвижваме обратно до първоначалното летище. Пример: вижте маршрута ни за обиколка на Португалия и Испания, с излитане от София до Лисабон и връщане от Барселона до Варна (в случая е двоен open-jaw билет). Естествено, най-малко усилия отнема подготовката на пътувания до европейските столици и по-големите градове, където в повечето случаи има избор на авиокомпании, летища, часове на излитане, директни полети и т.н. Малко по-трудна е организацията при пътуване до по-непопулярни места и малки градчета в Европа, но с развитата транспортна мрежа на европейския континент (летища, автомагистрали, железопътни връзки и високоскоростни влакове), на практика никоя точка не е толкова труднодостижима. Най-много време и усилия се падат на подготовката на пътувания извън Европа, не само заради откриването на полети с приемлива продължителност и добра цена, но и заради проучване на много повече информация за дестинацията, включително и на документалните изисквания за посещение на българи в съответната държава. Но за това – малко по-нататък.

Пътуване с автомобил Разбира се, а и за щастие, не всеки път се налага да се търсят полети. Когато километрите не са толкова стряскащо число, най-лесно е да пътуваме с кола или автобус. Най-много самостоятелни пътувания се провеждат с личен автомобил, който дава много повече възможности за разглеждане и събиране на впечатления по време на самото придвижване до желаната дестинация. По-удобен е при всички случаи, когато е необходимо да се носи някаква екипировка и свръхбагаж, когато се пътува с деца и искаме всичко да ни е на разположение, когато планираме да спираме според ситуацията и въобще да се движим с наше темпо по време на цялото пътуване.

Ако обичате да пътувате с подобен багаж, значи автомобилът и по-близките дестинации са вашата предопределеност

Пътуване с влак Не трябва да пропускаме железопътния транспорт като възможност за придвижване до избраната дестинация, при това на сравнително по-ниска цена. По на запад от нас този вид транспорт е изключително развит, удобен и не винаги толкова евтин, особено когато се касае за високоскоростни влакове, които преодоляват огромни разстояния за кратко време. Но притежавайки карта за намаления, цените стават по-поносими, а пътуването си остава комфортно и приятно. Железницата си остава и вариант за хора с аерофобия. Но общо взето, засега малко българи ползват опциите на БДЖ, която между другото е включена в повечето системи за картови намаления при пътуване с железопътен транспорт из европейския континент (Eurail, InterRail, City star, Balkan flexipass и др.). И макар международните влакове от България да са все още смешно малко на брой, има възможност да се правят връзки от Истанбул, Белград, Солун или Будапеща. Но да тръгнеш надалеч с влак, все още си остава едно голямо и твърде времеемко приключение за повечето българи.

Комбиниран транспорт Много често се случва да преодолеем голямата дистанция със самолет, а после да си вземем кола под наем или да резервираме трансфер от летището до града или между различни точки от маршрута ни. Ако правим обиколен маршрут, може между определени градове да се придвижим по-бързо и на по-изгодна цена с влак или автобус. Организацията е изцяло според нашите предпочитания, бюджет и нагласа към пътуването.

Стъпка 2: Определяне на маршрута След като вече знаем с какво ще пътуваме и откъде ще минем, следва да начертаем маршрута и да го вместим във времето, което сме отделили за това пътуване. Отново най-лесно е, ако пътуваме в Европа и просто планираме сити брейк. Тогава просто решаваме колко дни ще са ни необходими да разгледаме града, да посетим неговите най-забележителни места или събития. Някои хора предпочитат да знаят всичко предварително, други – да се оставят на впечатленията и на момента. Така че тази стъпка отнема различно време за всеки. Познаваме хора, които проучват всичко до най-малката подробност. Но тогава може би липсва моментът на откриването и на изненадата от видяното… Тази стъпка отнема още по-малко време, ако сме се запътили на почивка в някой курорт и нямаме намерение да я съчетаваме с културно-познавателен туризъм. Със сигурност ще се наложи да проучим малко повече информация, ако планираме обиколка на няколко града или държави. Ще ни трябва да знаем километри разстояния, време за придвижване, отдалеченост на забележителностите от мястото за нощуване и прочее необходими неща. Проучването на разстоянията ще отговори и на въпроса къде е най-удачно да спрем да нощуваме по обиколния маршрут.

Истинският пътешественик не може да си представи живота без карта 🙂

За пътувания до извъневропейски дестинации е необходимо много по-старателно проучване, особено ако страната, до която планираме пътешествието, е по-слаборазвита или с лош имидж относно сигурността на чуждите туристи (например Мианмар, Бразилия, Индия, Ирак, Афганистан и др.). В такъв случай ще трябва да подберем удачни места, през които да минем, както и безопасни градове, за да нощуваме по време на пътуването. При далечни дестинации с добра репутация по отношение на безопасността за чужди туристи (например ОАЕ, Канада, САЩ, Австралия и т.н.), всичко е много по-лесно и съставянето на маршрут не се отличава като процес от този при пътуване в Европа.

Стъпка 3: Да резервираме хотели След като маршрутът е начертан, избираме хотел (при сити брейк или почивка) или няколко хотела, ако ни предстои обиколка. Тази стъпка също отнема различно време за всеки пътешественик. Някои предпочитат по-бюджетни места за настаняване, други не желаят да се лишават от лукс и всички удобства по време на пътуване. Затова и възможността да избереш самостоятелно местата за нощуване е толкова важна. Вместо да се примиряваш с определения хотел в една организирана групова екскурзия – често с компромиси заради цената, която е най-важната в масовата екскурзия, можеш да разчиташ на собствения си избор и личните си предпочитания за локацията, категорията, услугите, храната и въобще всичко в хотела.

Стъпка 4: Да се погрижим за свободното време Тази стъпка е особено подходяща при пътувания до популярни дестинации, в които да се добереш до прочута галерия, музей или друга атракция е цел и на още стотици хиляди туристи по същото време в същата дестинация, както например Лувъра, Айфеловата кула и Дисниленд в Париж, галерия Уфици във Флоренция, Бурж Халифа – At the top в Дубай и още много други по целия свят. Би било добре да имаме предварителна резервация и гаранция, че пътуването ни до там няма да съвпадне я с неработен ден, я с часове загубено време по опашките пред касите и други подобни досадни подробности. Друга причина, поради която си струва предварително да резервираме билети или ваучери за забележителности и атракции е да се възползваме от по-интригуващи начини да разгледаме града и по-известните градски забележителности, каквито са например велосипедните обиколки на топ дестинации като Париж, Барселона, Амстердам, Рим, Берлин и други, или пък да се впишем в типичната атмосфера, с която е известен града и се включим в гурме обиколки на Флоренция, Брюксел, Банкок и т.н.

Атракциите и забележителностите в дестинацията са основен мотив за повечето пътувания

Стъпка 5: Да подготвим документите за пътуването Стигнахме до края на подготовката. Остава да съберем и подготвим документите за пътуването. Както и да пътуваме – организирано или неорганизирано, в група или сами, все ще ни трябват няколко задължителни неща: – За пътуване в някои държави ще ни трябва виза. В случай, че планираме пътуване до страна с визов режим за българи, тази стъпка става №1, защото каква полза да съставяме маршрута в най-малките му подробности, когато е налице вероятност да не получим въобще разрешение за достъп? Получаването на виза е може би най-ограничаващият фактор за пътувания например до САЩ, Китай, др. Разбира се, получаването на виза за повечето страни и известни туристически дестинации е чиста формалност и няма вероятност такава да ни бъде отказана или пък се издават при самото влизане в страната. На страницата на Министерството на външните работи постоянно може да се провери актуална информация за къде ще ни трябва виза. – Лична карта или задграничен паспорт. Трябва да се уверим, че носим необходимите документи за самоличност със себе си. Ако дестинацията е извън ЕС, трябва да се уверим, че задграничният ни паспорт е с необходимия срок на валидност след влизане в съответната държава. Повечето страни изискват паспортът да е валиден минимум 6 месеца след влизане. – Ваучери, електронни билети или потвърждения за направените резервации. Трябва да принтираме и носим със себе си всички ваучери и резервации за конкретното пътуване. – Застраховка при пътуване в чужбина Ако ползваме резервационната платформа на Touristika.BG, след завършване на хотелска или друга резервация, системата автоматично ще ни предложи опция да ни прехвърли на сайта на лицензиран застраховател, където отново изцяло онлайн можем да си направим, платим и получим туристическата си застраховка. – Шофьорска книжка,. Ако пътуваме с автомобил или ще вземаме кола под наем в дестинацията, естествено не трябва да забравяме и шофьорската си книжка.

Стигайки до края на стъпките в организирането на самостоятелно пътуване до някоя дестинация, пропуснахме да споменем най-важната, предхождаща всички тези пет стъпки…Това безспорно е вдъхновението за пътешествие, за откриване на нови места, градове и континенти, което трябва да получим (или притежаваме по принцип ) и което ни кара още по време на сегашното пътуване, вече мислено да чертаем следващото. И отново ако може, да си го съставим и организираме сами!

Най-важното за всеки соло пътешественик – вдъхновението!

Свързани статии: