15.01.2016 – първа космическа разходка за годината!

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

Астронавтът на Великобритания Тим Пийк засне тази снимка от „Международната космическа станция“ на 11 януари по време на подготовката си за космически излаз, който ще бъде проведен този петък. За пръв път британски астронавт ще излезе в открития космос. На скафандъра се вижда знамето на Обединеното кралство. Credit : ESA/NASA

13 януари 2016 г. 17:05 ч.

Светослав Александров. Този петък, на 15 януари 2016 година, двама астронавти и адаши – Тим Пийк (астронавт на Великобритания) и Тим Копра (американски астронавт) ще излязат в открития космос. По време на извънбордовата си дейност ще трябва да заменят повреден регулатор на напрежението. Повредата доведе до неизправност в работата на един от осемте канала за електрозахранване на „Международната космическа станция“. Ако остане допълнително време, астронавтите ще свършат и някои други дейности – ще разгърнат кабели като подготовка за инсталирането на универсалния адаптор за скачване, който ще позволи пристигането на бъдещите пилотирани космически кораби на САЩ, както и ще преинсталират клапан, който беше временно премахнат поради преместването на модула „Леонардо“ миналата година.

Космическият излаз ще бъде знаков за Великобритания – за пръв път британски астронавт ще излезе в открития космос!

Тим Пийк пристигна на борда на „Международната космическа станция“ след изстрелването на кораба „Союз ТМА-19М“ на 15 декември 2015 г. Космическият полет на Пийк донесе дългоочаквано облекчение за британските космически ентусиасти, които сякаш бяха загубили надежда да видят страната си да направи най-сетне крачка напред към пилотирана космонавтика. Британските ентусиасти дълго време се ядосваха, че страна, която по традиция е първооткривател – Уолтър Ралей е първият човек, който донася картофите в Европа от Америка, Джеймс Кук открива Хаваите и части от Австралия, Чарлз Дарвин прави иконично пътешествие с кораба Бийгъл и благодарение на това пътешествие създава еволюционната теория – същата тази страна е изоставила първооткривателската си роля. От 80-те години на миналия век управлението на Великобритания се е отнасяло враждебно към изпращането на хора в космоса. Великобританската роля в космонавтика е била свързана единствено със строежа на спътници и подпомагане на чужди роботизирани сонди. Имало е астронавти от британски произход, но почти всички са имали второ гражданство и са летяли като астронавти на НАСА, с чужд флаг на скафандъра.

Въпреки това положението се подобри през последните няколко години. През 2010 година най-накрая беше създадена първата космическа агенция на Обединеното кралство! И сега се стига до полета на Тим Пийк – първият британски астронавт към Европейската космическа агенция (ЕКА). На 15 януари, точно един месец след изстрелването си, той ще направи първите британски стъпки в открития космос!

Човечеството провежда космически разходки в продължение на вече повече от половин век. Миналата година, на 18 март 1965 година, се навършиха точно 50 години от историческия първи излаз на Алексей Леонов в открития космос. Тази дебютна космическа разходка продължи само 10 минути.

За допълнителна информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/