Жертва съм на изнудване за „данък спокойствие“ | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Кметът на Враца Калин Каменов направи шокиращо разкритие в ефира на Нова телевизия – че е жертва на изнудване, заплахи, рекет и бил принуден да плаща „данък спокойствие“ на местни велжоми.

„Изнудват ме и ме рекетират за пари и ме заплашват, че ако не си платя, аз също ще пострадам, или мои колеги. Преди Нова година беше пребита моя служителка, и единственият, който се намеси беше 40-килограмова жена. Това трябва да спре”, сподели още кметът на Враца и бивш директор на ДАЗД. 

Калин Каменов е подал сигнал в полицията срещу Даниел Бузов, който по думите му го рекетирал. Бузов бил собственик на местен сайт и го заплашвал, че ако не си плаща „данък спокойствие” ще пострада семейството на Каменов.

Той говори пред репортер на телевизията по повод убийството на 18-годишния Тодор Йорданов от двамата братя Десислав и Иван Дамянови, извършено пред десетки безучастни свидетели, защото младежът им свирнал с клаксон.

„Това е случай, който за съжаление е ежедневие във Враца. Тук много често се решават проблемите по този начин. Има полиция и прокуратурата, но трябва да зададете въпросите към тях – как реагират в такива ситуации. Миналата седмица имах две такива срещи с тях, тъй като аз самият съм потърпевш от заплахи изнудване и рекет от местни велможи. Подал съм сигнал срещу лицето Даниел Бузов, което ме рекетира. Той е собственик на местен сайт и се надявам скоро да има реакция, защото това е недопустимо. Заплашва ме, че ако не плащам в неговия сайт ще пострадам аз лично, семейството ми, мои колеги и трябва да плащам данък спокойствие, трябва да плащам в неговия сайт, за да имам комфорт, да не бъда заплашван, обиждан…“, каза кметът на Враца и добави, че се надява за по-бърза реакция от полицията и прокуратурата.

Даниел Бузов е собственик на врачанския сайт tribali.infо. Каменов даде пример и със случай от края на миналата година, когато Бузов пребил негова служителка пред десетки свидетели, а в нейна защита се намесила само една жена.

Става дума за побой от 25 ноември, който според бюлетина на МВР е възникнал на картинг пистата в града. „Изпратеният на мястото полицейски екип е установил лицето Д.Б. /51г./, което е приведено в РУ-Враца за установяване на обстоятелствата по случая. Другият участник в скандала, служител на ОП „Спорт и туризъм“-гр.Враца е обслужен в ЦСМП-Враца. Образувано е досъдебно производство по чл.131 ал.1 т.1 от НК“, се казва в бюлетина на МВР.

Пострадалата е била главната счетоводителка на общинското предприятие „Спорт и туризъм“ във Враца Малина Тошева, която след това каза, че е отишла на картинг пистата, за да направи инвентаризация, но била бита от Бузов заради концесионния договор на сина му Пламен, който наел пистата за 20 години. Според Тошева обаче от Общинския съвет не изключили пистата от активите на предприятието и затова отишла да прави инвентаризация.

Името на Даниел Бузов бе замесено в скандал и през 2008 г., когато той като управител на в. „Конкурент“ обяви, че ще пътува с тогавашния премиер Сергей Станишев на официално посещение в САЩ.

Група журналисти от врачанския клуб „Журналисти срещу корупцията“ пък изпратили питане до Министерския съвет как са подбрани участниците в пътуването, за което Бузов разбрал и казал, че ще счупи ръцете и краката на Емил Петров, от чието име било изпратено писмото.

 

Инцидентът е ужасен и трагичен за Враца,
но е проблем за България 

 

„Подобни битови инциденти, спречквания и пътнотранспортни произшествия се случват всеки ден, навсякъде. Не смятам обаче, че агресията е начинът, по който трябва да решаваме проблемите си. Това показва колко ниско е паднал прагът ни на търпимост и на разбиране“, заяви по-късно Калин Каменов пред журналисти. 

Той отбеляза, че ако българите продължават в същия дух, ще се затрият сами. „Смятам, че това е недопустимо – в години с демографски проблеми, когато намаляваме, да се убиваме сами“, посочи кметът на Враца и добави, че това е нелепо и недопустимо.

„Крайно време да се събудим и да се замислим, трябва ли да реагираме по такъв начин на дребните битови проблеми, които ни се случват и струва ли си изобщо да правим подобни глупости, от които да си отиват децата ни“, подчерта Каменов.

Той изрази мнение, че е могло инцидентът да бъде предотвратен именно от онези 15-20 души, които са стояли, гледали са сеир отстрани, правели са клипчета и снимки. „Не мога да си обясня реакцията на тези хора, защото утре това може да е близък, роднина, децата на тези, които са гледали. Това може да се случи на всеки и ние като хора трябва да си помагаме, да се подкрепяме в подобни ситуации, а не да сме пасивни и просто да гледаме подобни случаи, защото никой не е застрахован“, каза още Калин Каменов.

Окръжна прокуратура – Враца привлече като обвиняеми лицата Иван Дамянов (на 32години) и Десислав Дамянов (на 36 години), двамата от Враца за това, че на 12.01.2016 г. във Враца в съизвършителство помежду си по непредпазливост са причинили смъртта на 18-годишния Т.Й., вследствие на умишлено причинена лека телесна повреда.

Двамата са задържани от прокурора до 72 часа и предстои внасяне на искане в Окръжен съд – Враца за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, съобщиха от прокуратурата.

Около 12,55 часа на 12.01.2016 г. в централната част на гр. Враца, в близост до Дома на науката и техниката, е възникнал спор между Тодор Йорданов и братята Иван и Десислав Дамянови във връзка със спазване правилата за движение по пътищата. Спорът прераснал в причиняване на побой на 18-годишния Тодор от двамата братя, които му нанесли множество удари с ръце. Разследването до момента е установило, че починалият също е нанасял удари по нападателите си с метален бокс. В резултат на побоя по-късно Тодор починал.

Продължават разпитите на свидетели. Назначена е съдебно медицинска експертиза. Иззети са записи от случилото се, направени от случайни граждани, и за съдържанието им е назначена видео-техническа експертиза. Разследването продължава.