Реване „Сладки спомени”

2
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

Време му беше на това реване! То изникна в спомените ми от детството и малката квартална сладкарничка, която ни привличаше като магнит и изхарчвахме и последните си спестени стотинки за вкусните сладки лакомства – тулумбички, еклери, саварини, реване и локумени вафли.

Помолих майка си да ми издиктува по телефона нейната рецепта за страхотното й реване, което беше принудена да прави често, за да „насмогне” с конкуренцията на сладкарницата.

Необходими продукти 4 яйца 1 непълна чаена чаша захар 1 dl или 100 мл прясно мляко 0,5 ч. ч. смесена мазнина от олио и краве масло 2 ч. ч. брашно 1 бакпулвер 0,5 ч. пшеничен грис

За сиропа 2 ч. ч. захар 1 ванилия настърганата кора от един лимон сок от лимона

Начин на приготвяне Разбиваме захарта и яйцата много добре с миксер и после останалите продукти се прибавят постепенно, но се бърка внимателно само на ръка, за да не се изгуби пухкавостта на сместа. Добавя се прясното мляко, което трябва да е хладко, и смесената мазнина. Отделно се пресяват двете чаени чаши бяло брашно, към което се прибавя бакпулверът и пшеничният грис. Бърка се внимателно отдолу нагоре със силиконова шпатула, за да се запази въздушността на сместа. Мама бъркаше с дървена лъжица. Накрая се прибавя половината от настърганата кора на един лимон, а другата половина остава за сиропа.

Пече се в дълбока, правоъгълна не много голяма тавичка, примерно 18/24 см. Тавичката предварително се намазва с олио и поръсва леко с брашно. Слага в фурна предварително загрята до 160 градуса фурна с вентилатор. Когато се зачерви отгоре, се превключва да се пече само отдолу. След изпичането фурната се изключва и тавата се оставя вътре докато изстине при леко отворена врата на печката. Добре е да се сиропира със студен сироп, когато реването е напълно изстудено.

Сиропът се приготвя като захарта се смесва с три чаени чаши вода и се оставя да поври около пет минути. След това котлонът се изключва. Прибавя се ванилията, половината от настърганата кора на лимона и сокът от изстисканата половина на същия този лимон. Уверяваме се, че сиропът е напълно студен и заливаме с него бавно реването. Добре е да престои със сиропа поне 10 часа , за да попие добре и да се надуе грисът. А тайната да успеете да опазите реването за цяла нощ непокътнато е да го правите без знанието и присъствието на потенциалните консуматори. Украсяваме с разбита сметана. При мен „издънката” се получи, когато започнах да разбивам сметана за украсата и тогава изчезна първото парче. Било вкусно и без сметановата роза!

Автор: Надя Цветкова