Шест жертви на терористичен акт в Джакарта

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Най-малко шестима души са убити след стрелба и бомбени атаки в центъра на Джакарта.

Един от атентаторите е открил огън около кафене „Starbucks” („Старбъкс”) в индонезийската столица, съобщава АФП. През това време е имало и шест експлозии в района, който приютява много посолства на чужди страни.

Полицията потвърди, че експлозиите са причинени от бомби. Полицейски участък на централна улица в града е частично разрушен след избухването на шест последователни експлозии. На мястото на инцидента са чути и изстрели. 

Засега няма повече изстрели и експлозии, но извършителите все още не са заловени, заради което полицията се притеснява от други предстоящи нападения в индонезийската столица.

Президентът на страната Джоко Видодо призова за спокойствие и заяви, че нацията не трябва да се страхува от подобни „терористични актове”. Според очевидци атаката започнала в 10:35 сутринта местно време (5:35 българско).

В атаката срещу „Старбъкс” най-напред е имало взрив в самото кафене, преди да се появи въоръжен атентатор, който открил огън по насъбралите се след експлозията.

Докато полицията влиза в престрелка с него започват шестте последователни експлозии в участъка. По думите на Чарлиян един или двама от извършителите са избягали от центъра на Джакарта на мотор. Към момента не е ясно коя радикална организация стои зад атаката.

В края на миналия месец силите за сигурност арестуваха двама души, за които се предполага, че са подготвяли самоубийствен атентат по време на празненствата за Нова година в Джакарта.

През 2000-та година на остров Бали бе извършено терористично нападение срещу нощен клуб, при който загинаха 202-ма души, повечето от тях туристи.

Последното голямо нападение срещу чужденци бе извършено през юли 2009-та година. Тогава бяха атакувани хотелите JW Marriott и Ritz Carlton.

През последните години екстремистите в Индонезия насочиха действията си срещу вътрешни „врагове на исляма”, най-вече органите на реда.

Индонезия е най-населената мюсюлманска страна в света.