Храната за здрави зъби

1
Добави коментар
biomall
biomall

Когато става въпрос за здравето на нашите зъби, наистина ние сме това, което ядем. Сладките храни, като бонбоните и различните десерти, допринасят за появата на кариес. Ако искате да подобрите не само диетата си, но и здравето на вашата уста, можете да използвате този списък със здравословна храна.

Сирене

Ако сте един от многото, които обожават сиренето и млечните продукти като цяло, сега имате още една причина да се насладите на тази вкусна храна. Проучвания от 2013г. установяват, че яденето на сирене вдига нивото на рН в устата и понижава риска от кариес. Смята се, че дъвченето при консумацията на сирене повишава произвеждането на слюнка в устата. Сиренето също така съдържа калций и протеини – хранителни вещества, които укрепват зъбния емайл.

 

Кисело мляко

Българите се славим по света с киселото мляко, така че то автоматично се превръща в наш най-добър приятел за по-здрави зъби. Подобно на сиренето, то е с високо съдържание на калций и протеини, които го правят добър избор за укрепване на зъбите. Пробиотиците, или полезните бактерии, открити в кисело мляко, са полезни за венците, защото „добрите“ бактерии неутрализират „лошите“, които причиняват кариес.
 

Листни зеленчуци

Листните зеленчуци обикновено са неизменна част от всеки списък за здравословна храна. Те са пълни с витамини и минерали, като същевременно имат и ниско съдържание на калории. Листните зеленчуци като зелената салата са идеални за оралното здраве. Те са с високо съдържание на калций, който изгражда емайла на зъбите. В тях също така има и фолиева киселина, тип B витамин, който има многобройни ползи за здравето, включително като евентуално лечение на заболявания на венците при бременни жени. Ако имате проблеми с набавянето на листни зеленчуци в диетата си,просто  добавете шепа спанак към следващата си салата или зелена салата към сандвича си.

 

Ябълки

Ясно е, че ако искаме да избегнем проблемите със зъбите, трябва да намалим сладките храни, но има и някои изключения. Плодове като ябълките, може да са сладки, но също така съдържат много фибри и вода. Самият акт на ядене на ябълка ни кара да произвеждаме повече слюнка в устата си, която „отмива“ бактериите и останалите хранителни частици. Влакнестата текстура на плода също стимулира венците. Яденето на една ябълка, разбира се, не е заместител на миенето с паста за зъби, но може да е временно решение, ако нямате паста и четка под ръка. Вземете си цяла ябълка или няколко резенчета към храната за обяд, за да подобрите устната хигиена в края на обяда.
 

Моркови

Подобно на ябълките, морковите са хрупкави и пълни с фибри. Яденето на сурови моркови в края на храненето намалява риска от кариес. Наред с високото съдържание на фибри, морковите са чудесен източник на витамин А. Гарнирайте салатата с няколко резенчета сурови моркови, или добавете няколко цели бейби морковчета.

 

Целина

Целината има репутацията на блудкав, воднист и жилав зеленчук, но също като морковите и ябълките, тя действа като четка за зъби, премахвайки частици храна и бактерии от вашите зъби. Тя е и добър източник на витамините А и С, два антиоксиданта, които помагат за здравето на вашите венци. Направете целината по-вкусна, като я намажете с топено или крема сирене.

 

Бадеми

Бадемите са страхотни за зъбите, защото са добър източник на калций и протеини и нямат много захар. Опитвайте се все по-често да ги добавяте към храната си, защото освен за зъбите, са полезни и за мозъчната дейност.
Освен включването на повече листни зеленчуци, млечни продукти и зеленчуци с фибри към диетата си, обърнете внимание и на това, което пиете.

Тъй като няма никакви калории или захар, водата винаги е най-доброто решение, особено в сравнение със сокове или газирани напитки.  Не бива да забравяме, че това също е много важно за нашата по-здрава усмивка.