Пилотният 27-и блок в „Славейков“ е почти преобразен

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Пилотната сграда от Националната програма за енергийна ефективност в Бургас – 27-и блок в комплекс “Славейков” е почти изцяло преобразен. Блокът вече се прости със старата си неприятна визия и се превръща в уютно място за живеене.

От нея са премахнати фасадните амортизирани декоративни панели. Заварките и металните елементи са обработени против корозия. Подменени са кабелите на осветлението в общите части, водосточните тръби и обшивката на покрива. Изцяло е подменена външната дограма на апартаментите с нови PVC профили със стъклопакет 24 mm от едно флоатно и едно К-стъкло.

Подмазани са всички комини и асансьорните кули. Старата метална дограма на стълбищните клетки е сменена с алуминиева, която има прекъснат термомост. Върху фасадата на жилищния блок са монтирани специални клетки, в които ще бъдат поставяни външните тела на климатиците.

Предстои да бъде изградена соларна система за топла вода, която ще разполага с бойлер от 3000 литра и 20 слънчеви колектора. В общите части ще бъде поставено енергоспестяващо осветление.

За прилагането на енергоспестяващи мерки вече може да кандидатстват блокове с по-малко от 36 жилища и тухлени сгради, в които поне 60% от разгънатата застроена площ са апартаменти. За да отговарят на условията, кооперациите трябва да са проектирани преди 26 април 1999 г.

Разширяването на обхвата на програмата дава възможност на още над 1 500 сгради да кандидатстват за безплатно саниране.