Догодина пускат личните карти с чип

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

По всяка вероятност, издаването на новите лични карти, снабдени с електронен чип, ще започне през 2017-а година. Парламентът разгледа и прие на първо четене текстове, с които Законът за електронната идентификация официално въвежда новия тип лични документи.

Чипът ще съдържа цялата информация за гражданина. В него ще бъде вграден и електронен подпис. Законът предлага няколко начина на електронна идентификация и не задължава хората да изберат само една. 

Една от причините законът да влезе в пленарна зала е и регламент на Европейския парламент от 2014 г., свързан с електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни транзакции на вътрешния пазар, пише в-к “Монитор”.

Удостоверението за електронна идентичност се издава със срок на валидност 5 години. Очаква се до 2021-ва година подмяната на личните документи у нас да приключи и всички граждани вече да разполагат с чипирана лична карта.

”Отваряме вратата на българските граждани към Европа и на Европа към тях“, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова преди гласуването на законопроекта.