Осъдиха съдия Янева на 1 година условно заради „Червеи“

3
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Днес излезе нова порция от записите на разговора между съдия Янева, Румяна Ченалова и неизвестен мъж

Бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева беше осъдена на 1 г. затвор условно. Преди няколко минути съдия Иван Коев прочете присъдата по делото „Червей“. Другият обвиняем – Тодор Костадинов от ДАНС, бе оправдан. 

Двамата са подсъдими за прилагане на незаконни СРС-та спрямо информационния масив на МВР в продължение на 300 дни от есента на 2013 г. Янева е обвинена, че като шеф на СГС между 12 септември 2013 г. и 25 март 2014 г. на два пъти е разрешила и на два пъти е одобрила продължаването на въпросните СРС-та в нарушение на закона. 

Тодор Костадинов е съден за това, че в същия период от време, тогава директор на „Вътрешна сигурност“ в МВР, е съставил 6 документа с невярно съдържание. Става въпрос за исканията за използване на СРС и мотивите към тях, които са послужили на Янева да одобри техническите способи.

Виж още: Цацаров: Преди съдя Янева има предисловие, а след нея – дълъг послеслов​

Днес „Биволъ“ разространи нова част от записаните разговори между Владимира Янева и неизвестен мъж. В него тя разказва – без да назовава име, за някого, предполага се, че е премиерът, който купил на своя приятелка къща в Барселона, а друга назначил в „Протокола“. 

Това е разговорът:

Днес Румяна Ченалова, която отново бе извикана на разпит в ДАНС, потвърди пред журналисти, че е участвала в този разговор, предаде bTV. Тя не отрече и че вероятно мъжът от записа е адвокат Момчил Мондешки, който участвал в някои разговори между нея и Янева.

Виж още: Румяна Ченалова за Яневагейт (Част 1)

Ето и други два записа от серията:

Източник: Би Ти Ви