Пулпит

1
Добави коментар
georgi1337
georgi1337

 Какво е пулпитът и защо е важно да се лекува навреме?
Пулпитът – това е силно възпаление на зъбната пулпа, доста често е свързано със силни болки в зъба. Пулпитът се получава от не лекуването на кариес, който постепенно става много дълбок. Друга причина за появата му може да е хроничен пародонтит, механична травма, химичен или термичен шок.

Хванат в начална фаза пулпитът е възможно да бъде излекуван, но в денталната практика често се случва да е необратим. Това води след себе си некроза на зъбната пулпа.  Зъболекарите съветват за вземане на мерки за лечението на пулпит, защото инфекцията от кореновите канали, ще засегне заобикалящите зъба тъкани, което да доведе до периодонтит, абсцес, киста.

Острият пулпит е съпроводен с много силни болки, възпалението се развива под налягане в затворено пространство. Обезболяващите не помагат особено и болката става непоносима. Болката се провокира в повечето случаи когато човек спи, защото е в хоризонтално положение, което значително увеличава налягането на  пулпита. Също така болка може да се появи и при консумацията на студени напитки.  Острият пулпит в малки изключения може да бъде гноен ( тук и при най-малкото затопляне на зъба се появява болка, която е пулсираща. Когато възпалението вече е обхванало цялата пулпа, при почукване на зъба се усеща болка, и трудно се поставя диагностика, защото не може точно да се каже от кой зъб идва болката.
Лечението на острия пулпит е задължително, поради непоносимата болка на пациента се поставя упойка. 

Хроничният пулпит е съпроводен със слаби болки, които се предизвикват от вакуум в устата ( при всмукване на цигарен дим, всмукване на въздух). При раздразване на зъба хроничният пулпит преминава в остър и тогава болката се засилва.
Пациентите се оплакват от болка при хранене. И при острия и хроничния пулпит, лечението е изключително трудно и доста често се стига до умъртвяване на зъба.

 
При децата с млечни зъби  лечението и симптомите на пулпит са различни. Тук лечението има за цел млечните зъби на детето да се запазят няколко години, докато не избият постоянните зъби.  При млечните зъби почти не се усеща болка.
Тук е от голямо значение да се спомене, че нелекуването  на хроничен пулпит води след себе си автоматично увреждане на постоянния зъб. Затова дори и при млечните зъби трябва да се приложи временно лечение. Ако не вземете мерки, постоянния зъб ще поникне(хипоминерализиран)  с бели петна, което предразполага към образуването на кариес.
 
Лекува се чрез т.н. кореново лечение или още се нарича ендодонтско лечение.