Прокуратурата повдигна най-тежкото обвинение за убийството на Тодор

1
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Прокуратурата повдигна най-тежкото обвинение срещу Иван и Десислав Дамянови за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца. Братята вече са обвинени в умишлено убийство по хулигански подбуди.
“Преквалифицирането на обвиненията срещу братята, известни като Поничките, е по разпореждане на наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура във Враца”, съобщи на пресконференция в града говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

“Обвинението е за престъпление по член 116, т.11 от НК, за което се предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна”, заяви Арнаудова.

По думите й новото обвинение е свързано с нови доказателства, които са получени след 15 часа вчера, след разпити на нови свидетели, които продължават и днес.

Припомняме: 18-годишният Тодор Йорданов почина на 12 януари във врачанската болница, след като беше пребит пред очите на приятелката на момчето и на други свидетели от братята Иван и Десислав Дамянови, известни като Поничките.

Братята бяха задържани за 72 часа, а вчера Окръжната прокуратура във Враца им повдигна обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено причинена лека телесна повреда. Предвиденото в закона наказание по това обвинение е до 5 години “лишаване от свобода”.

Това предизвика недоволство и възмущение сред гражданите на Враца, които излязоха на протест пред сградата на полицията, а съучениците и близките на Тодор поискаха най-суровото наказание за смъртта му – доживотен затвор без право на замяна.

Тази сутрин главният прокурор Сотир Цацаров разпореди обвинители от Върховна касационна прокуратура да заминат за Враца, за да извършат проверка на хода на разследването на убийството на Тодор Йорданов, както и на действията на органите на досъдебното производство по делото.

От София във Враца пристигна и мобилната криминалистична лаборатория на Национална следствена служба с екип от вещи лица, които по разпореждане на прокуратурата, ще направят повторната аутопсия на убитото момче.

Окончателната причина за смъртта на Тодор ще стане ясна в срок от 15 дни, когато се очаква да излезе съдебно-медицинската експертиза.