Видове кашони и тяхното приложение / Vidove kashoni i tqhnoto prilojenie

1
Добави коментар
artseo
artseo

На пръв поглед кашонът е просто една опаковка от картон и повечето хора смятат, че в него няма нищо специално, но това съвсем не е така. Кашоните и картонените опаковки са едни от най-търсените стоки, произвеждат се от различни материали и се предлагат в различни форми и размери. Разнообразието от кашони е наистина голямо и вида на опаковките зависи от стоките, вещите и продуктите, които ще се съхраняват в тях. Най-популярните видове кашони са изработени от набраздени целулозни фибри, от картон, от по-плътна хартия или от рециклирани материали.

Опаковките от набраздени целулозни фибри са изработени от две гладки плоскости, между които има плоскост от набраздени фибри. Този тип опаковъчни материали обикновено се използват за изработването на големи кашони и транспортни опаковки. Трипластовият материал осигурява по-голяма дебелина и здравина на опаковката и този тип кашони са подходящи за опаковане и съхранение на тежки стоки и продукти. Подобни кашони започват да се произвеждат в средата на 19-ти век, когато се ползват за опаковане на чупливи предмети, изработени от стъкло или керамика.

Опаковките от твърда хартия са малко по-дебели от обикновената хартия, като дебелина обикновено е на 224 г/м. Този вид кашони може да са изработени от един или много пластове. Голямото им предимство е, че олекотени, лесно се режат и се прегъват безпроблемно в желаната форма. Обикновено от този материал се изработват малки кашони и кутии, които се използват за декоративни опаковки на по-малки и леки предмети.

Рециклираните кашони се правят от отпадъчни опаковки, използвани от индустрията или домакинствата. Независими проучвания сочат, че производството на опаковъчни материали от рециклирани ресурси намалява с до 24 процента разходите на енергия. Всяка година количеството на рециклирани кашони се увеличава в световен мащаб и те стават все по-популярни, защото производството им не вреди на околната среда и е сравнително евтино.

Според своята форма кашоните и опаковъчните материали се разделят на многобройни типове. Правоъгълните кашони обаче остават най-популярните и най-предпочитаните. Техният размер варира от съвсем малък до изключително голям. Често се използват още квадратни кашони, както и опаковки с по-нестандартни форми, които се предпочитат от производители и търговци с цел да привлекат вниманието на купувачите. Здравината и издръжливостта на опаковките зависи плътността на използвания за направата им материал.

Както и сами се уверихте, на пазара се предлагат разнообразна гама от кашони и опаковки, които се произвеждат в различна плътност, многообразие от форми и размери. Те намират приложение в бизнеса, производството, търговията и бита, като служат за опаковане, съхранение и транспортиране на стоки и вещи.