Най-силният българин разкри: Ако искате да сте яки, забравете за стероидите – вижте рецептата му!

1
Добави коментар
slavchev
slavchev

Режимът на хранителни добавки трябва да се затегне, младите се „зобат“ с препарати от съмнителни сайтчета и чакат чудеса, казва Стоян Тодорчев

30-годишният Стоян Тодорчев от Перущица е най-якият мъж в България и сред най-силните на планетата. Той е абсолютен републикански и неколкократен световен рекордьор в силовия многобой, популярен като Strong man. Над 1 милиард души по цял свят гледат съсезанията между най-силните мъже на планетата. През август 2010 г. гигантът и 7 състезатели от други държави поставят рекорд за “Гинес”, след като издърпват 195-тонния карго самолет “Руслан”, най-тежкия на земята. Над 120 000 души в Уляновск, Русия, стават свидетели на постижението им.

Бил на 14 г., когато започнал да тренира. Първите му дъмбели са две табуретки. От тогава тренира всеки ден без петък и неделя, спазва драконовски режим. „Съветвам се с експерт, който ми прави не само хранителния режим, но и подбира хранителните добавки, които са ми необходими за тренировките и за възстановяването, казва Тодорчев.

В момента Тодорчев тежи 150 килограма и продължава да тренира така, че да увеличава мускулната си маса и сила. Външността му е доста респектираща, но в същото време е изключително скромен и земен човек.

Тодорчев държи рекордите на планетата в 2 дисциплини от силовия многобой – фермерска разходка и задържане на тежест. В първата състезателят пренася по 2 куфара от по 150-170 кг в ръцете си, като се отчита времето и дистанцията.

Най-трудни са му дисциплините „Колелата на Аполон“ и „Логлифт“. В първия случай се вдига щанга с по-дебел лост, около 50 мм, а във втория – метална тръба с диаметър 25-30 см се обръща и се изтласква над главата. Другите състезания в силовия многобой също изискват яки мишци. При морския спринт с бягане се пренасят стотици килограми. В дисциплината „Камъните на Атлас“ пък се вдигат кръгли камъни от по над 150 кг на височина до 1,70 м.

Тодорчев непрекъснато е в период на подготовка, като в момента тренира за третото издание на вече превърналия се в традиция международен стронгмен турнир “MUSKULI.COM”, което ще се проведе презюни на площад „Централен“ в Пловдив. Дисциплините, в които се състезава, изискват огромни сила, издръжливост и бързина, така че изкушението, спортистите да посегнат към допинг е голямо. Търсим го сред разразилия се скандал, когато целият национален отбор по щанги бе хванат с допинг. Възможно ли е фигура като неговата да се поддържа без стероиди? Какво яде един мъж, който тежи 150 килограма и по себе си няма грам тлъстина? От какво се лишава и какво е спортът за него- хоби или професия?

– Възможно ли да поддържаш тази планина от мускули без никакви забранени вещества?

– Не само че е възможно, но и това е единственият начин да бъда винаги във форма. Не мога да си позволя да вземам някакъв допинг, тъй като преди всяко състезание има тест. Затова разчитам само на правилния хранителен режим и на тренировките. Тренирам всеки ден , без петък и неделя. Единствените допълнителни продукти, които приемам са хранителни добавки, за които се съветвам със специалист.

– Всъщност щангистите от националния отбор са взели забраненото вещество точно с хранителна добавка. Явно и те са опасни.

– Могат да бъдат опасни, ако се вземат от съмнителни места. Хранителните добавки са част от подготовката. Без тях не мога да мина. В професионалния спорт няма как, не мога да разчитам само на храна. Вземам протеини, аминокиселини. При всеки спорт е различно, в зависимост от натоварването. И при всеки е много индивидуално. Но този който ти предписва добавките трябва да е експерт, да познава тялото ти, начина ти на хранене, тренировъчния ти режим, какво е натоварването. Всичко това трябва да се прецизира. В моя спорт има сила, издръжливост и бързина. Трябва ми въздух. За минути аз изпитвам огромни натоварвания. Аз няма от какво да се притеснявам, защото вземам само добавки на реномирани фирми. И хилядиспортисти от цял свят ги използват при подготовката си. Контролът е огромен. Такъв допинг, какъвто е намерен в трибестана на щангистите, е абсурд да се открие. На пазара не може да има добавки със стероиди, защото това е нерентабилно. Стероидите са значително по-скъпи.

– Министърът на спорта поиска затягане на режима за търговия с хранителни добавки. Това ще помогне ли?

– Трябва да има промяна в лицензионния режим. В момента режимът е доста либерален, подава се само уведомление в Агенцията по на храните.Колкото е по-затегнат, толкова е по-добре за хората, които работят законно и спазват всички норми. А в момента някакви сайтчета, които не е ясно къде са базирани, продават знайни и незнайни продукти.

– Ти тренираш всеки ден и знаеш, че проблемът не е само в добавките. Там можеш да си купиш стероиди, и анаболи. Знаят ли изобщо младите момчета какво вземат, правят ли разлика между добавка и стероид?

– Няма някой, който да тренира и да не прави разлика между хранителна добавка и стероид. Проблемът обаче е ниското ниво на информираност. Без значение дали става дума за добавки, стероиди, аминокиселини или протеини. Когато започваш да вземаш такива продукти, трябва първо да се посъветваш със специалист, който ще ти каже кое е за теб и кое – не. Когато нещо се прави, то трябва да се прави информирано. А в момента, особено при по-младите, се получават доста грешки. Отива той при някой нацепен батко и той му обяснява какво е взимал. Тийнейджърът започва по същата програма без да се замисли какво си причинява. Искат за 4 месеца да постигнат резултатите, за които хората тренират по 10-15 години. Това дори със стероиди не може да стане и тогава започват да предозират. Иска да се напомпи- я за морето, я за абитуриентската. После не знаят как да спрат и резултатите са плачевни.

Колкото до пазара – той е напълно свободен. Щом можеш да отидеш в аптеката и да си купиш омнадрен без рецепта, значи няма как да говорим за нелегална търговия. В България повечето хора ползват евтини препарати от аптеката.

Най-силният българин разкри: Ако искате да сте яки, забравете за стероидите – вижте рецептата му! 5.00/5 (100.00%) 1 глас(а)