Това е България – България на добрите новини /15.01- 22.01.16/

1
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Това е България – България на добрите новини /15.01- 22.01.16/

За един позитивен край на отминаващата седмица с поглед върху добрите събития, които се случват около нас. Защото вярваме, че трябва да се споделя добрият пример, да се пише за позитивните новини и да се говори за големите успехи!

Симеон и Мартин – имената на две момчета от Петрич, към които една жена с благодарност пише писмо, за да разкаже за добрата им постъпка. Жената разказва как малко преди Коледа, към 2 през нощта се събужда и установява, че мъжът й, който е с деменция, не е в дома им. След като излиза да го търси из града и спира непознати, за да разпитва дали някой не го е виждал, две напълно непознати момчета се притичват на помощ и тръгват да търсят мъжа с кола и мотор. Малко по-късно го откриват паднал в реката и го спасяват. Прибират него и жена му вкъщи, но отказват да се представят. За да им благодари тя се впуска в търсене на момчетата и скоро разбира техните имена, запознавайки се и със Стоян Димитров. За него това не е първият случай, в който помага на човек в беда.”Искам да ви разкажа за едни достойни млади хора от Петрич, които ми помогнаха в тежък момент. С това искам да подчертая, че има много добри хора и много достойни постъпки, за които трябва по-често да се пише.”

Григор Димитров постигна впечатляващи победи на на турнира от категория “АТП 250″ в Сидни. Той се изправи първо срещу Александър Дългополов, а след това победи и Жил Мюлер. В събота Григор излиза на финал срещу Виктор Троицки.

Още преди края на годината на над 30 локации в София ще се появят “велогардероби”, от които гражданите ще могат да наемат колела. Услугата ще бъде безплатна в първите 30минути, а в замяна на това бъдещият концесионер, който ще предлага услугата, ще получи 150 рекламни елемента в центъра на града.

В Бюрата по труда вече могат да се подават заявления за кандидатстване от работодатели и младежи до 29 години по новата схема “Обучения и заетост за младите хора”. Програмата осигурява първоначално 30 млн. лв., като общата стойност е 115 млн. лв. Те са предназначени за кандидат-работодатели за заплати и осигуровки на младежите за първите шест месеца от трудовия им стаж. Схемата предоставя възможност и за обучения, като тогава ще се осигурят половината заплата и осигуровки на обучителя. По схемата могат да кандидатстват безработни младежи до 29 години.

  Два филма на български режисьори влизат в конкурсната програма Generation на престижния кинофестивал в Берлин – късометражният “Сляпата Вайша” на аниматора Теодор Ушев по разказ на Георги Господинов и “Жалейка” – пълнометражен филм на младата режисьорка Елица Петкова. За съжаление летните не излизат от името на България, и зад двете заглавия стоят имената на държавите, където авторите им живеят – Германия и Канада.

 

Международният фестивал за късометражно кино, дигитални изкуства и нови медии ще инвестира 137 463 евро за IT иновации тази година. Парите са спечелени по програма ”Еразъм +” на Европейската комисия. Това е най-голямата едновременна инвестиция, която IN THE PALACE прави, ангажирайки IT сектора в подкрепа на творческите индустрии. Предстои фестивалът да доусъвършенства своята видеобиблиотека, интегрирайки я като част от мобилно приложение.

Петкратният шампион на страната ни по джудо и многократен – по бойно самбо, Георги Огнянов, трогна с благородството си. 29-годишният спортист е прикован към инвалидна количка от 2010 г. Лечението му изисква трансплантация на стволови клетки в Русия на стойност 100 000 лева. На Йордановден млади панагюрци обявиха, че събраните от тях скромни средства са за лечението на Георги и 8-годишната Ивайла Немигенчева. Спортистът ни се отказал от дарените средства в полза на момиченцето, защото в момента има по-остра нужда от тях. Неговото желание е изпълнено, а семейството на Ивайла вече е получило цялата събрана сума – 900 лева.

Двамата братя Теньо и Димитър Попминчеви ШАШнаха света с революция във физиката. Те са начело на екип от изследователски институт в Колорадо. Благодарение на научната си дързост, двамата пишат нова квантова азбука – тази на ярките квантови рентгенови лъчи. Те опитват да генерират хармонични вълни чрез пропускане на ултравиолетов лазер през хаотична плазмена среда. Резултатът им ще предизвика революция не само в света на технологиите, но и в науката.

68 медала от олимпиади по природни науки са спечелени от българи, участници в националните отбори на страната ни, през 2015 г., както и 6 почетни грамоти от най-престижни международни състезания. Сдружението на ръководителите на отборите направиха този отчет през Президента Росен Плевнелиев. Зад тези успехи стоят изключителният талант, отдаденост и дисциплина на 69-те състезатели и целогодишният труд на техните учители – над 80 преподаватели и учени, ангажирани със селекцията и подготовката на българските национални състезатели по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия, стана ясно още от срещата при държавния глава.

Община В. Търново подготвя нови проекти, с които крепостите Трапезица и Царевец да продължат да се социализират и реставрират. Проектите ще кандидатстват за финансиране по оперативна програма ”Региони в растеж”, която осигурява средства за паметници на културата с национално значение, както и развитието на туристическата инфраструктура.

През лятото трябва да започне работа и по археологическия комплекс Перперикон.