САЩ и Иран си размениха пленници | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

САЩ и Иран си размениха пленници
Иран освобождава четирима американци, САЩ дават амнистия за седем иранци

16 Януари 2016 21:03
0

принтирай

|

текст

Съединените щати са помилвали седем и са свалили обвиненията срещу още 14 иранци в замяна на освобождаването на четирима американци, задържани в Иран, съобщава AFP.

Според говорител на американските власти, САЩ са дали амнистия на седем иранци, шестима от които са с двойно гражданство, които са били осъдени или ги е очаквал процес в Америка. Съединените щати също така са прекратили търсенето им с червени бюлетини от Интерпол и са оттеглили всички обвинения срещу останалите 14 иранци.

 

Secretary @JohnKerry meets with Iranian Foreign Minister @JZarif in Vienna today. Photos: https://t.co/Tb2J7jMbCx pic.twitter.com/sVHmhvKCLj
— Department of State (@StateDept) January 16, 2016

 

От Вашингтон са потвърдили освобождаването на четиримата американци и техните имена: Амир Хекмати, Саид Абедини, Джейсън Резаян и Носратула Косрави-Рудсари. В същото време ще бъдат освободени иранците: Надир Моданло, Бахрам Механик, Хосрова Афгани, Араша Гахремана, Турая Фариди, Нима Голестана и Али Сабуни.

Снимка на тримата затворници, заради които се извърши размяната: Джейсън Разаян (първият отляво) Саид Абедини (средата) Амир Хекмати 
–––––––––––

Процедурата по размяната се провежда на фона на отмяната на санкциите, който би трябвало формално да завърши в понеделник – 18 януари.

Сред освободените от Иран е кореспондентът на „Вашингтон пост“ Джейсън Резаян. През ноември м.г. ирански съд осъди журналиста на затвор за шпионаж, без да уточнява обвиненията и срока на присъдата.

Резаян и съпругата му Егане Салехи бяха задържани на 22 юли 2014 г. Четири месеца по-късна Егане бе освободена, но Джейсън остана под арест. Тя самата, след като излезе на свобода не можа да обясни, защо е била задържана, както и какви са обвиненията към съпруга й. Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви, че Резаян е разследван за престъпления, които е извършил като ирански гражданин (законите на Иран не признават двойно гражданство).