Близо 29 000 души в Старозагорско са без ток

2
Добави коментар
stuklen
stuklen

Силният снеговалеж през последното денонощие сериозно усложни обстановката в област Стара Загора. Заради снегонавявания и силен вятър са затворени …

Силният снеговалеж през последното денонощие сериозно усложни обстановката в област Стара Загора. Заради снегонавявания и силен вятър са затворени изцяло за движение пътищата Шейново-Дунавци и Мъглиж-Николаево. Заради наводняване от придошла река е затворен и пътят Медникарово-Искрица. На прохода Шипка снегът вече е с дебелина около метър. Духа много силен вятър, платното за движение е стеснено. Продължава да вали. Подобна е обстановката и на прохода Хаинбоаз.

По цялата републиканска пътна мрежа е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона. Автомагистрала „Тракия“ в частта й в Старозагорска област е почистена, а магистрала „Марица“ в момента се обезопасява. На територията на областта няма постъпили сигнали за бедстващи автомобили и за тежки пътно-транспортни произшествия.

В областта обаче има 74 населени места, които са без ток. Без електричество са около 29 000 души. Електрозахранването е прекъснато заради тежкия сняг и паднали върху електропроводите дървета, които са счупили стълбове. На терен работят 11 екипа, но от EVN ще пратят и допълнителни екипи от други области за справяне с авариите. Очаква се до 16 ч. днес в по-голямата част от населените места електрозахранването да бъде възстановено.

В язовир „Копринка“ към момента има 92 млн. куб.м. Техническият обем на съоръжението е 142 куб. м. От язовира се изпускат по 10 куб. м. в секунда. Нивото на водоема се следи постоянно. Засега няма опасност от преливане. Тревожно е състоянието на р. Сазлийка в Гълъбово. Нивото на водата е минало алармения праг и продължава да се покачва. Там има екип на пожарната, който е в готовност за действие.

В хижа „Морулей“ снощи откъснати от света заради снега са останали 20 души. 14 от тях са тръгнали пеша и са се прибрали, други 6 са станали в хижата, в която няма ток, но се топлят на твърдо гориво.

Тагове Стара Загора | вятър | сняг | област

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!